După 30 de ani, Bosnia „recunoaşte” victimele violurilor de război

După 30 de ani, Bosnia „recunoaşte” victimele violurilor de război Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

După 30 de ani, Bosnia „recunoaşte” victimele violurilor de război

După 30 de ani, Bosnia „recunoaşte” victimele violurilor de război. A fost nevoie de ani de lupte legale, petiții și inițiative de protest, scrie Avvenire.

„Copiii uitați” din Bosnia, rodul violurilor

Plus încăpăţânarea celor care nu au vrut să renunţe niciodată în faţa unei colosale nedreptăţi. Până la urmă, însă, „copiii uitați” ai războiului bosniac au câștigat: au reușit să fie recunoscuți ca şi categorie socială și juridică, să-și afirme drepturile şi poate chiar să traseze un drum care poate fi replicat în alte părți ale lumii.

La 30 de ani de la războiul care a devastat Balcanii, noua lege aprobată de Parlamentul Federației Bosniei și Herțegovinei recunoaște pentru prima dată copiii născuți din violuri și femeile care au suferit violențe drept victime civile ale războiului, oferindu-le posibilitatea de a alege între o pensie de invaliditate și o indemnizație lunară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până astăzi, deși Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie a recunoscut violența sexuală drept o crimă împotriva umanității, birocrația a continuat să pună sare pe rănile femeilor care au suferit violuri și asupra copiilor născuți din acea violență, nerecunoscându-i ca victime de război.

Discriminați în societate

Societatea bosniacă i-a stigmatizat și discriminat mult timp, făcându-i să se simtă deseori vinovați pentru tot ceea ce au suferit. Până acum, în aproape toate actele oficiale era obligatoriu să se indice numelui tatălui: nefiind suficient cel al mamei. Iar pentru cei obligați să lase acel câmp necompletat, aplicarea pentru un grant, sau pentru o bursă putea deveni un lucru imposibil.

Până acum, același stigmat a cântărit și asupra femeilor, ai căror copii nu erau echivalați cu orfanii de război.

Noua lege privind protecția victimelor civile ale conflictului - care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024 - anulează definitiv această nedreptate prin detalierea procedurii de recunoaștere și a modalităților de plată a indemnizațiilor, stabilind că toți părinții vor avea dreptul, indiferent de statutul lor economic.

Victorie istorică în Bosnia

Aceasta este o victorie istorică, în special pentru Asociaţia Zaboravljena Djeca Rata (Copiii uitați de război, ZDR) din Saraievo, un ONG bosniac care reunește copiii născuți din violența sexuală comisă în timpul războiului, care au acum între 25 și 30 de ani.

Ei au fost cei care au început și au alimentat lupta pentru propria recunoaștere socială și juridică, reușind să găsească sprijin în puterea executivă și în alte realități ale societății civile bosniace.

Președintele ZDR, Ajna Jusic, a fost dintotdeauna activistul-simbol al campaniei. Licenţiată în psihologie la Universitatea din Saraievo, Jusic are acum 29 de ani: avea doar cincisprezece când a descoperit că mama ei supravieţuise unui viol de război.

„Adoptarea acestei legi este un pas important către crearea unei societăți bazate pe egalitatea tuturor cetățenilor Bosniei și Herțegovinei”, a comentat Jusic.

Punct de cotitură în politica din Bosnia

În echilibrul fragil al Balcanilor, cu tensiunile din Kosovo care nu s-au placat niciodată și cu amenințările continue de secesiune din partea președintelui Republicii Sârbe Bosniace, Milorad Dodik, legea privind protecția victimelor civile aprobată de parlamentul de la Saraievo reprezintă un punct de cotitură care este de bun augur pentru viitor. Chiar dacă incertitudinea politică rămâne un factor necunoscut.

Poate deloc întâmplator marţi, o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului (organism al Consiliului Europei, nu al UE, n.red.) a afirmat că „reprezentarea etnică în Bosnia-Herțegovina este mai relevantă decât reprezentarea politică, economică și socială, amplificând diviziunile din țară și subminând caracterul democratic al alegerilor”.

(Articol de Riccardo Michelucci; Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)