Locuitorii din Călăraşi şi Olteniţa sunt în pericol de a se îmbolnăvi din cauza faptului că apele Dunării înregistrează un nivel foarte ridicat de poluare microbilogică.
Principala sursă de apă pentru cei aproximativ 200.000 de mii de locuitori din cele două oraşe este reprezentată de fluviul Dunărea. Din această cauză, medicii recomandă călărăşenilor să evite pe cât posibil să consume apă de la robinete, chiar dacă aceasta a fost tratată.
Conţinutul prea mare de clor din apă, în urma tratării ei, poate provoca în timp de la gastrite până la boli de stomac mult mai grave.
Analizele făcute de Autoritatea de Sănătate Publică din Călăraşi au dovedit faptul că apa Dunării conţine virusuri şi bacterii care pot provoca mai multe tipuri de boli infecţioase cum ar fi leptospiroza, meningita, dizenterie sau enterocolite şi o serie de alte boli de piele.
"Dunărea constituie un factor de risc important din punct de vedere epidemiologic. După mai multe teste repetate, din punct de vedere microbiologic apa este intens contaminată" a declarat Camelia Truică, medic epidemilog.
"Zona este una endemică ne aşteptăm în continuare să apară ca în fiecare an un val de bolnavi din cauza îmbăierii în ape neamenajate" a mărturisit doctor Vericeanu, manager Spitalul Judeţean Călăraşi.
Autorităţile din Călăraşi au interzis scăldatul în apele Dunării şi al Borcei şi spun că furnizarea apei în oraşul Călăraşi şi Olteniţa ar putea fi întreruptă, dacă debitul Dunării va scădea foarte mult, din cauza concentraţiei mult prea ridicate de poluanţi.
(13:40)