Editura Evenimentul si Capital

Cele două zile când Dumnezeu ne-a iertat pe toți. Joia și Vinerea Mare

Autor: | | 0 Comentarii | 1963 Vizualizari

Au trecut peste două mii de ani de la sacrificiul Mântuitorului și, aparent, s-a spus cam tot ce se putea spune.

Dar, iată că părintele Emil Cărămizaru, parohul monumentalei biserici brâncovenești Sf. Gheorghe-Nou, de la Kilometrul Zero al României, te ajută să privești, dintr-o perspectivă interesantă, evenimentele din Joia și Vinerea Mare. Astfel, Joia Mare, ziua în care s-a petrecut „Cina cea de taină”, este înfățișată, de către părintele Cărămizaru, ca momentul în care umanitatea primește cel mai valoros dar, trupul și sângele lui Hristos. Iar, în ceea ce privește Vinerea Mare, preotul spune că această zi a fost momentul în care mulțimile care, doar cu câteva zile înainte, îl aclamau pe Iisus, l-au părăsit.

Cele patru secvențe cruciale din Joia Mare

În toate bisericile creștin-ortodoxe din lume, în această zi, se săvârșește „Denia celor 12 Evanghelii” adică, pe înțelesul tuturor, se readuc, ritualic, în atenția credincioșilor, suferințele Mântuitorului și a morții Sale. „Avem această «triadă» sfântă: Pătimirile, Răstignirea și Învierea Domnului, prin care istoria omenirii capătă dimensiuni cosmice în plan spiritual. Este lesne de înțeles, pentru oricine crede și vrea să priceapă, că numai Dumnezeu Fiul ar fi putut să-și anticipeze supliciul de pe dealul Golgotei, trecerea prin mormânt și apoteotica Sa Înviere. El, știind ce avea să se întâmple, a săvârșit prima împărtășanie, pentru ucenicii Săi, dăruindu-le acestora și lumii întregi pâinea și vinul ca fiind trupul și sângele Său”, explică părintele Cărmizaru

În această zi, adaugă preotul, se amintesc patru fapte: „Spălarea picioarelor” ucenicilor de câtre Iisus care, astfel, i-a învățat că dacă vrei să fii cel mai mare trebuie să fii slujitorul tuturor. În al doilea rând, urmeză „Cina cea de taină”, în care umanitatea primește în dar trupul și sângele lui Hristos. Iar al treilea eveniment rememorat este „Rugăciunea cea mai presus de fire”, rostită în Grădina Ghetsimani, când sudoarea lui Iisus s-a transformat în picături de sânge. Părintele Cărămizaru mai menționează și o altă faptă, urmată de o interogație rămasă pentru eternitate: „Dar, nu în ultimul rând, se mai amintește și de vinderea Mântuitorului, pentru 30 de arginți, de către ucenicul său Iuda Iscarioteanul, care l-a arătat fariseilor prin «sărutul trădării». A rămas pentru veșnicie rostirea lui Hristos: «Cu un sărut îl vinzi pe Fiul Omului?»”.

Răstignirea Domnului

Plânge Cerul

și pământul

Răstignirea lui Iisus

Se-mplinește legământul

Încă din vechime spus.

Văd pe Domnul în icoane

Lumină nemărginită,

Îl dor rănile-n piroane,

Căci iubirea-i infinită!

Curge sângele în râuri,

Spală-ntinăciunea firii,

Lacrimile șterg în valuri

Păcatele omenirii.

Prin Domnul Iisus Hristos

Și prin sângele Său sfânt,

Crucea este de folos

Mântuirea pe pământ!

Preot

Emil Nedelea Cărămizaru

Tradițiile străbunilor noștri în Joia Mare

În Joia Mare, există tradiția înroșirii ouălelor care simbolizează sângele lui Hristos de după Răstignire căzut la piciorul Crucii. Tradiția populară spune că acolo se afla un coș cu ouă care au fost înroșite de sângele Mântuitorului. Vinerea nu se vopsesc ouă, dar, potrivit aceleiași tradiții, gospodinele întârziate le pot vopsi și în Sâmbăta Mare. Străbunii noștri credeau că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată. Joia Mare mai este cunoscută și drept Joia Mare, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa. Până la această dată, femeile trebuiau să termine de tors cânepa. Se spunea că vine Joimăriţa la femeile leneşe să vadă cât au lucrat, iar dacă le prinde dormind, le face neputincioase tot anul. În Joia Mare, nu se fac sub nicio formă parastase.

Femeia din spatele TVR! Cine este cea acuzata ca sprijina PSD! Mare SCANDAL in Televiziunea Publică

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI