Adevărat a turnat! Instanța a reconfirmat calitatea de colaborator al Securității a decanului Facultății de Teologie din Oradea, Dumitru Megheșan
Editura Evenimentul si Capital

Adevărat a turnat! Instanța a reconfirmat calitatea de colaborator al Securității a decanului Facultății de Teologie din Oradea, Dumitru Megheșan

Autor: | | 0 Comentarii | 5511 Vizualizari

Decanul Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii Oradea, preotul Dumitru Megheşan (foto), a fost colaborator al Securității, a decis pentru a doua oară Curtea de Apel Bucuești. Instanța a constatat același lucru și în 2015, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis cauza spre rejudecare. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

„Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Magheşan Dumitru. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în minuta deciziei.

Preotul Dumitru Megheşan se află la al doilea mandat de decan al Facultăţii de Teologie şi, conform legii, trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea articolului din Codul penal care pedepseşte falsul în declaraţii cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, că „a fost/nu a fost” colaborator al Securităţii.

Megheşan nu a bifat nici că a fost, nici că nu a fost colaborator, ci a făcut o menţiune olografă că a fost şantajat să colaboreze. Acelaşi lucru l-a susţinut şi în faţa judecătorului.

„Ca să cumpăniţi cum au fost vremurile pe atunci: aveam un doctorat în Elveţia şi mi-au spus ori colaborezi cu noi, ori eşti împotriva noastră. A fost un şantaj perpetuu. La vamă mi-au luat teza de doctorat şi mi-au spus: ori dai de ăsta, ori te dai jos din tren. Nimeni nu a avut de suferit de pe urma mea”, a declarat decanul.

Reprezentantul CNSAS a arătat că Dumitru Megheşan a avut numele conspirativ Mircea Constantinescu şi l-a „turnat” la Securitate pe un apropiat, care critica şi înjura partidul, îndeplinind astfel condiţiile de colaborator al Securităţii, descrise de art.2 din OG 24/2008.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate