Dumitru, inginerul neînţeles

Dumitru, inginerul neînţeles

A ajuns în Marea Britanie acum 7 ani, după ce industria aeronautică din România a fost înecată în lipsa de fonduri.

Cunoştinţele lui au fost însă apreciate de cele mai puternice corporaţii din domeniu, iar acum lucrează pentru una din perlele Coroanei: uzinele de avioane „Bombardier”, pe locul 3 în lume la performanţă.

 Este povestea lui Dumitru Ioniţă, unul dintre românii de la Belfast, care a cu noscut succesul în Irlanda de Nord, dar asta nu l-a făcut să se piardă cu firea. Cariera l-a purtat pe aproape toate continentele. A lucrat în Israel la un proiect american, iar apoi a trăit în Bristol, Anglia, de unde a primit oferta de la fabrica de avioane „Bombardier”.

A ajuns însă aici pentru că a ştiut ce aşteaptă britanicii de la imigranţi. “Oamenii când vin aici vor ca tu să fii dintre cei care lucrează, care contribuie la economia lor, la bunăstarea lor, dacă vii aşa doar să stai, nu ştiu cât de bine vei fi primit”, explică Dumitru.

„În ţară nu am unde să lucrez”

Dumitru este inginer de proiectare şi a absolvit Facultatea de Aeronautică în România. La scurt timp după ce a terminat studiile, această industrie a murit, iar el, la fel ca şi alţi colegi de-ai lui, a fost nevoit să-şi găsească serviciu în alte ţări. „Este greu, dar e ca şi cum aş lucra în ţară. La Timişoara, de exemplu, şi aş locui în Bucuresti. Aşa că lucrez în Anglia sau în Belfast. În ţară nu am unde să lucrez!”, spune românul.

După primele contracte în Anglia şi Israel, unde a lucrat la proiectul „Gulfstream”, nu a mai suportat dorul de casă şi a vrut să vină în ţară chiar cu riscul de a nu mai practica meseria pentru care s-a pregatit aşa de mult.

Timp de două luni, a mers în fiecare zi la interviuri. „Când au vazut în CV că lucram 3 luni acolo, 4 în altă parte, m-au privit ca pe un om instabil”, se plînge Dumitru. Dintr-un om de ştiinţă peste hotare, în ţară Dumitru a devenit un neînţeles. Atunci şi-a dat seama că s-ar putea să nu se mai întoarcă vreodată la muncă în România.

În povestea lui se regăsesc însă o mulţime de români de Belfast de succes, despre care puteţi afla mai multe la jurnalul Kanal D , de la 18:30.

Citiţi şi: Andrei, un "român de Belfast" fericit

Ne puteți urmări și pe Google News