Dumitrache, funeralii cu onoruri militare

Dumitrache, funeralii cu onoruri militare

O stea a fotbalului romanesc a apus ieri. "Mopsul" avea 59 de ani .

Florea Dumitrache, cel mai valoros atacant din istoria fotbalului romanesc, participant cu echipa nationala la Cupa Mondiala din Mexic 1970, s-a stins din viata ieri-dimineata, la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, la varsta de 59 de ani.

Coleg de generatie cu Mircea Lucescu, Cornel Dinu si fratii Nunweiller, cel poreclit „Mopsul” a suferit un atac cerebral, dupa ce, in prealabil, fusese supus unei complicate operatii chirurgicale. Fostul fotbalist a agonizat pe patul de spital in ultimele trei saptamani.

Dumitrache, care avea gradul de colonel in rezerva la „Interne”, va fi inmormantat maine, la Cimitirul Reinvierea, din Bucuresti, cu onoruri militare. Corpul neinsufletit va fi depus astazi, in jurul orei 15.00, la sediul clubului Dinamo, din Soseaua Stefan cel Mare, unde va ramane pana maine, la ora 10.00.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu era casatorit

Dumitrache, care in ultima vreme avea functia onorifica de consilier la Dinamo, nu era casatorit. El divortase acum cativa ani de sotia sa, cu care avea o fata. In prezent, „Mopsul” traia impreuna cu Veronica, angajata a Federatiei Romane de Fotbal.

EVZ l-a vizitat pe Dumitrache la el acasa in decembrie 2003. Peretii apartamentului in care locuia acesta erau „tapetati” cu postere ale echipei Dinamo, iar peste tot gaseai statuete primite drept recompensa pentru uriasa sa cariera. „Nu bei un vin?”, era intrebarea cu care „Mopsul” ii intampina pe toti cei care ii treceau pragul casei. Dragostea pentru alcool i-a adus numai necazuri lui Dumitrache, grabindu-i disparitia.

„Dinamo nu-si respecta fostele glorii. Pensia lui Florica este de sase milioane. Cei de la Dinamo l-au uitat. Stiu ei ca el sta doar prin spitale, la Titan, la Fundeni? Intr-un an, pe medicamente am platit peste 100 de milioane de lei”, ni se plangea atunci Veronica. „A trait intr-o lume numai a lui. N-a umblat dupa bani, n-avea masina...”, ne-a povestit ieri Ion Parcalab, fost coleg la Dinamo si la echipa nationala.

„Dinamo e inima mea”

Dumitrache a inceput fotbalul la Rapid, in 1961. Giulestenii l-au aruncat insa ca pe o masea stricata, considerandu-l prea firav pentru fotbal. „Rapid a fost vrajeala! Dinamo e inima mea”, recunostea Dumitrache peste ani.

„Mopsului” i-a placut viata in aceeasi masura in care a apreciat fenta. La Mondialul din Mexic 1970, atacantul tricolorilor a facut spectacol. La meciul cu Anglia, driblingurile lui Dumitrache l-au naucit pe celebrul Bobby Moore.

Despre porecla „Mopsul”, fostul atacant povestea: „Ma duceam des la furat de cirese, in curtea unei babe. Odata m-a vazut si a inceput sa strige la mine: „Da-te jos, mopsu’ dracu!”. Probabil, vazuse nasul meu ca al unui caine mops”. Dumitrache a crescut intr-o familie saraca: „Mama era casnica. Tocea lana pentru pernele si plapumile vecinilor”.

Lucescu i-a cedat gradul

In 1968, Dumitrache a avut sansa sa joace pentru legendara grupare Juventus Torino. Dictatorul Nicolae Ceausescu s-a opus insa transferului.

„Il Luce” l-a ajutat profesional, dar si financiar pe fostul sau coleg. Lucescu a refuzat sa fie promovat in grad, insistand ca Ministerul de Interne sa-l ridice in grad, in schimbul sau, pe Dumitrache. Astfel a ajuns Dumitrache capitan. „Stiam ca nu va deveni antrenor si nu va avea din ce sa traiasca!”, si-a motivat Lucescu, ulterior, gestul. „Dumitrache, Lucescu te divinizeaza!”, a fost auzit spunand George Copos.

Parcalab: „Sa i se faca statuie”

Ion Parcalab a raspuns ieri la telefon avand vocea tremurand de emotie: „Propun sa i se faca statuie. Niciunul dintre noi nu merita asa ceva, insa el - da. A tinut Dinamo in spate atatia ani. A murit cu regretul ca n-a jucat in strainatate. In 1970 era cel mai bun varf de atac al Europei”.

„O, Doamne, chiar a murit Mopsul? S-a dus cel mai mare „varf” pe care l-a avut Romania”, a suspinat ieri si Emerich Dembrovschi, participant cu echipa nationala la Mondialul din 1970.

CV

Florea Dumitrache

> Data si locul nasterii: 22 mai 1948, Bucuresti > Selectii/goluri la echipa nationala: 31/15 > Meciuri/goluri in Divizia A: 358/170 > Performante: trei titluri de campion (1971, 1973 si 1975) si o Cupa a Romaniei (1968), toate obtinute cu Dinamo; a fost de doua ori golgheterul Diviziei A (1969 si 1971); a fost declarat cel mai bun fotbalist al tarii in 1968 si in 1969; a participat cu echipa nationala la Mondialul din Mexic 1970.