Evenimentul Zilei > International > DUMA: Comisia juridică a aprobat noul procuror special
DUMA: Comisia juridică a aprobat noul procuror special

DUMA: Comisia juridică a aprobat noul procuror special

Propunerea GERB și a Patrioților Uniți pentru un nou procuror care să îl poată ancheta pe procurorul general al Bulgariei a fost adoptată în primă lectură în Comisia Juridică (CJ) din Parlamentul de la Sofia.

Avizul Ministerului Justiției, transmis deputaților din Comisie, a fost, de asemenea, în sprijinul noului procuror. În timpul discuției din Comisie, deputatul Krasimir Țipov de la GERB a anunțat că amendamentul nu a fost doar discutat de deponenți, ci a fost luată decizia categorică privind faptul că acesta va fi aplicat, scrie „Lumea Justiției”.

Textele arată că, în prezent, candidatura acestui nou procuror poate fi propusă de cel puțin șase membri ai Colegiului Procurorilor din CSM. Acum, deponenții schimbărilor au fost de acord că acest lucru nu este suficient și au decis că și candidații la acest post poată să se autopropună. Declarația lui Țipov a provocat zâmbete în sală, după care dezbaterea a continuat lent, întrucât declarațiile predominante ale membrilor Comisiei au fost că o astfel de figură este lipsită de sens, inutilă și va crea mai multe probleme decât soluții.

În timpul dezbaterii, a devenit clar că singurele persoane cu o atitudine pozitivă privind proiectul de lege sunt cei care l-au depus, în ciuda înțelegerii că proiectul de lege va fi modificat înainte chiar de a fi discutat.

Filip Popov de la Partidul Socialist Bulgar (BSP) a fost categoric că astfel de modificări nu vor îndeplini recomandările Comisiei de la Veneția, așa cum își dorește partidul de guvernământ, nici așteptările pentru un control mai mare asupra procurorului-general al Bulgariei, ceea ce a arătat clar că nici stânga nu susține ideea creării unei astfel de funcții noi. „Ideea proiectului de lege este clară. Dar atunci va apărea întrebarea cine îi va controla pe cei care controlează. Nu aceasta este modalitatea de a atinge obiectivele stabilite”, a spus Popov.

Deputatul Krum Zarkov a adăugat: „Voi, colegii din majoritatea de guvernământ, vă aflați într-un impas foarte mare. Nu doriți și nu puteți identifica problemele corecte, astfel încât, de obicei, deciziile pe care le luați se dovedesc a fi greșite. Când vorbiți despre o astfel de funcție, vă rugăm să ne spuneți unde în altă țară există o astfel de instituție, pentru a ne putea inspira de la aceasta. Mi se pare absurdă această propunere”.

După o dezbatere nu foarte dură și în ciuda indicației clare că proiectul de lege depus nu este nici foarte bine gândit și nici parametrii concreți ai modificărilor propuse nu au fost clarificați, Comisia Juridică l-a adoptat cu 12 voturi „pentru”, 0 „împotriva” și 9 ” abțineri”. Discuția și votul în prima lectură vor avea loc vineri, în Parlamentul de la Sofia.

https://duma.bg/pravnata-komisiya-odobri-noviya-spetsialen-prokuror-n229264