Duelul vicepreşedinţilor Biden vs Ryan: contre pe Iran, impozite şi securitate naţională

Duelul vicepreşedinţilor Biden vs Ryan: contre pe Iran, impozite şi securitate naţională

Actualul vicepreşedinte american Joe Biden şi congresmanul Paul Ryan, partenerul republicanului Mitt Romney în tandemul pentru Casa Albă, s-au înfruntat aseară în singura dezbatere televizată rezervată candidaţilor la postul de vicepreşedinte, găzduită de orăşelul Danville din statul Kentucky, o confruntare mult mai energică decât primul duel televizat de acum o săptămâna al principalilor combatanţi. Biden a fost mai agresiv decât Ryan, în încercarea de a contrabalansa prestaţia slabă a preşedintelui Barack Obama de joia trecută, fapt ce i-a permis lui Romney să relanseze lupta pentru Casa Albă după un recul al campaniei sale provocat de o serie de gafe.

Cum era de aşteptat, Paul Ryan, a profitat de dezbaterea împreună cu vicepreşedintele democrat Joe Biden pentru a face procesul administraţiei Obama pe tema locurilor de muncă şi a economiei, promiţând că Mitt Romney nu va majora impozitele.

El a repetat că impozitul pe venit va scădea cu 20% pentru toate categoriile de venituri, dar că, pentru a compensa reducerea încasărilor la buget, va pune capăt "nişelor fiscale şi deducerilor pentru contribuabilii cei mai înstăriţi, pentru ca baza de impozitare să fie extinsă".

O măsură "matematic imposibilă", i-a replicat Joe Biden, menţionând că preşedintele Obama a propus o majorare a impozitelor pentru tranşele superioare. "Nu putem să ne permitem să reducem impozitele pentru cei care câştigă peste un milion de dolari. Ei nu au nevoie de aşa ceva. Clasa mijlocie are nevoie", a subliniat Biden.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa şomajului, Joe Biden şi-a exprimat satisfacţia că rata acestuia a scăzut, pentru prima dată în timpul mandatului, sub 8%, în luna septembrie. "Nu ştiu cât va dura. Putem şi vom ajunge să coborâm sub 6%", a promis vicepreşedintele democrat.

Enumerând planurile programului economic al lui Mitt Romney, Paul Ryan a condamnat slaba creştere: "Nu seamănă cu ce ar trebui să fie o adevărată relansare" economică. "Când Barack Obama a fost ales, partidul său controla totul. Aveau puterea să facă tot ce voiau şi priviţi unde am ajuns", a continuat congresmanul republican.

În afara reducerii impozitelor, Mitt Romney a propus intensificarea exploatărilor petroliere în Statele Unite, dereglementarea economiei şi încheierea unor noi acorduri comerciale. Cu ochii pe Iran şi Libia Din dezbatere nu a lipsit şi un schimb de replici pe tema politicii externe promovate faţă de Iran de actualul preşedinte democrat în perioada de la preluarea mandatului, mai ales că Biden este un politician cu exprienţă în domeniu.

Republicanul Paul Ryan a afirmat că securitatea Statelor Unite a fost slăbită în ultimii patru ani.

"Când a fost ales Barack Obama, iranienii aveau destul material nuclear pentru a fabrica o bombă. Astăzi au destul pentru cinci", a acuzat Paul Ryan.

"De necrezut!", i-a replicat vicepreşedintele democrat, foarte ofensiv. "Israelienii şi Statele Unite, precum şi toate serviciile militare de spionaj au ajuns la aceleaşi concluzii în legătură cu posibilitatea ca Iranul să fie pe cale de a deţine o armă nucleară. Încă sunt destul de departe", a afirmat Joe Biden.

"Nu-i vom lăsa pe iranieni să aibă arme nucleare", a adăugat el. Ţările occidentale şi Israelul suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu armament nuclear sub acoperirea unu program civil, fapt respins categoric de autorităţile iraniene. Biden a mai subliniat că, "oricare ar fi greşelile" comise în cazul atacului asupra Consulatului american la Benghazi (estul Libiei), ele nu vor fi repetate, transmite şi AFP.

"Vom merge până la capătul afacerii şi oriunde ne vor duce faptele, oricare ar fi acestea, le vom face cunoscute americanilor, pentru că, oricare ar fi greşelile comise, ele nu vor fi repetate", a declarat Joe Biden în dezbaterea din Danville. De cealaltă parte, Ryan a subliniat că "am privit la televizor cum întraga politică externă a lui Obama s-a deşirat". Biden l-a întrerupt de nenumărate ori pe Ryan, dându-şi ochii peste cap, ridicând mâinile în aer sau chicotind de fiecare dată când nu i-a plăcut răspunsul contracandidatului său. Duelul catolicilor Potrivit unui sondaj CNN efectuat înainte de confruntare, 55 la sută dintre respondenţi au declarat că se aşteaptă ca Ryan să câştige "duelul catolicilor", aşa cum l-a denumit postul de televiziune. Ambele tabere au încercat înainte de dezbatere să minimizeze aşteptările alegătorilor de la cei doi rivali. Preşedintele Obama, care a urmărit dezbaterea la bordul Air Force One, s-a declarat mândru de prestaţia adjunctului său, considerând că aecsta a făcut o treabă "excelentă". Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Pew între 4 şi 7 octombrie pe un eşantion de 1.511 adulţi, 39% dintre votanţi au o părere bună despre Joe Biden, iar 51% o părere proastă, faţă de 44% şi 40% pentru Paul Ryan.

După această singură dezbatere între candidaţii la vicepreşedinţia SUA, ultimele două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute pentru 16 şi 22 octombrie.