„Duelul” - filmul în care Sergiu Nicolaescu reia o temă din creația hollywodiană „Îngeri cu fețe murdare”. Scenele evidente care seamănă cu filmul american
„Duelul” - filmul în care Sergiu Nicolaescu reia o temă din creația hollywoodiană „Îngeri cu fețe murdare”. Scenele evidente care seamănă cu filmul american.
Filmul „Duelul” este penultimul film din seria Comisarului Moldovan și ultimul din perioada comunistă. Va fi urmat în 2008 de „Supraviețuitorul”, ultimul film.
„Duelul” - frescă a infracționalității interbelice bucureștene
Filmul , deși este apărut după „Un comisar acuză”, „Revanșa” și după filmele din seria „Miclovan-Roman”, ca subiect este dedicat perioadei premergătoare intrării României în focurile celui de Al Doilea Război Mondial (1939-1940). Pe fundalul dezolant al mahalalelor Bucureștiului, infracționalitatea atinge luxul marilor palate dar se alimentează cu „personal” ales dintre copiii orfani și săraci ai mahalalelor și rampelor de gunoi.
Ei își fac ucenicia printre bogați, printre prostituate și proxeneți. Unii dintre aceștia coordonează bandele de copii, dintre care unii ajung, asemeni lui Rică Păsărin să dea „mari lovituri”. Rică Păsărin are ceva din Rocky Sullivan jucat de James Cagney, personaj de film dar și din banditul real John Dillinger, ucis de FBI în anii 30.
Legislația antisemită promovată de regele Carol I, guvernele Goga-Cuza, Miron Cristea îndepărta prea încet pentru unii așa zisul monopol al evreilor, iar unii afaceriști văd în ascensiunea legionarilor ocazia perfectă de a se accelera situația. Banii din infracțiuni și spargeri ajung să sprijine proiectul legionar.
Un comisar incoruptibil jucat de Sergiu Nicolaescu (inspirat de comisarul slătinean Eugen Alimănescu, spaima bandelor Bucureștiuui dar și agent al reprimării rezistenței anticomuniste după o perioadă scurtă de detenție) se apropie de banda de copii unde crescuse și Rică Păsărin, omul de încredere al lui Gheorghe Maimuca (personajul real fusese Constantin Maimuca, subsecretar de stat și șef de departament la Siguranță) pentru a ajunge la Păsărin pe care speră să-l determine să îl denunțe pe Maimuca. Piciu, fratele din groapa de gunoaie al lui Rică îl păcălește pe comisar care nu poate împiedica împușcarea lui Rică de către oamenii lui Maimuca. Limbă, jucat de Jean Constantin este un informator destul de mucalit, dar dornic să ajute, dacă e iertat pentru furturile din buzunare unde este un fel de instructor al celor din groapa de gunoi.
„Duelul ” -o paralelă cu „Îngeri cu fețe murdare” și „Oliver Twist”
Având accente de film american, câteva clișee din „Îngeri cu fețe murdare” unde rolul principal a fost jucat de James Cagney. Filmul semnat de Michael Curtiz din 1938, îi are în rolurile principale pe James Cagney, Humprehy Bogart și Pat O Brien. Rică reface în fața copiilor din groapa de gunoi scena pe care o face și James Cagney, aceea a jurământului a trei prieteni care visau la putere și glorie. În filmul american, doar doi supraviețuiseră, mafiotul jucat de Cagney și preotul catolic jucat de O Brien.
Personajul Lordul dintre copiii din groapă este inspirat din romanul Oliver Twist, scris de Charles Dickens, unde personajul numit așa era asul furturilor din buzunare. Jean Constantin este și el un fel de Fagin din romanul Oliver Twist.
Sursa foto:Cimemagia