Dublul standard al procurorilor anticorupție, dezvăluit la Tribunalul Cluj!

Dublul standard al procurorilor anticorupție, dezvăluit la Tribunalul Cluj!

Despre problema anchetatorilor de la DNA, care în cauze identice au procedat complet diferit, Evenimentul Zilei a mai scris și va mai scrie. Azi despre mafia din CFR Călători! Problema mare este că acest dublu standard al procurorilor anticorupție nu este și nici nu a fost sancționat cu duritate de instanțele de judecată.

Pe rolul Tribunalului Cluj există un dosar penal care se referă la omul de afaceri Călin Mitică, patronul societății comerciale ”Remarul 16 Februarie”, specializată în repararea de material rulant, și unul dintre cei mai mari jucători din România, în această industrie.

Pentru ca cititorii EvZ să înțeleagă problema, trebuie spus că în dosar există mai multe situații identice, în care regăsim aceleași firme și același angajat al CFR Călători, în cazul cărora procurorii DNA au acționat total diferit. Mai pe românește, le-au lăsat în pace.

Călin Mitică a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, fiind acuzat că a dat mită ascunsă, către un director din cadrul CFR Călări, Teodor Gavriș. Procurorii DNA susțin că mită a fost mascată în cadrul unui contract încheiat cu o societate civilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

”În perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul C.F.R. Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. Remarul 16 Februarie Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”. Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. Remarul 16 Februarie S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. Tevpag Plan S.R.L. București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv”, susțineau procurorii DNA.

În timpul procesului, omul de afaceri Călin Mitică a dovedit clar că relația contractuală cu dintre ”Remarul 16 Februarie” și societatea ”Tevpag Plan” SRL a existat, așa cum a stabilit definitiv Curtea de Apel București.

Reloc Craiova a lucrat și ea cu firma lui Gavriș

Vinerea trecută, la Tribunalul Cluj a fost citat ca martor George Grațian Călin, nimeni altul decât președintele Consiliului de Administrație al Reloc SA Craiova, un alt jucător important pe piața reparațiilor de material rulant. Grațian are calitatea de martor denunțător.

Ei bine, Reloc SA Craiova a lucrat și ea cu o altă firmă controlată de Gavriș, SC Blue Rev Power SRL, iar acest lucru îl recunoaște chiar Grațian Călin în declarația de martor.

”Reloc Craiova a câștigat o licitație pentru efectuarea unor reparații pentru care nu avea competențe, așa cum am mai spus. Știu că agregatele erau ridicate de Reloc Craiova, duse la reparat și aduse înapoi, însă nu știu unde s-au făcut reparațiile ... Cu certitudine că inițiativa încheierii acestui contract a venit de la domnul Gavriș ... Cunosc aceste aspecte de la Săftoiu care nu știa firma Blue Rev Power SRL”, a declarat George Grațian.

Ca să putem înțelege metoda practicată de procurorii DNA, trebuie spus că în dosar există detalii incredibile despre afacerile derulate de Teodor Gavriș, fost director în cadrul CFR Călători.

De exemplu, Reloc SA Craiova a câștigat o licitație pentru reparația unor automotoare Malaxa, vechi de 60 de ani, aflate în proprietatea CFR Călători. Pentru asta, cei de la Reloc au apelat la firma lui Gavriș, Blue Rev Power SRL, condusă din umbră de Gavriș, pentru a repara cutiile de viteze. Ei bine aceste cutii de viteze se reparau în atelierele CFR Călători, de către angajați CFR. Acest lucru rezultă din declarația lui Grațian Călin. Legat de aceste reparații, Călin a mai spus că societatea Reloc Craiova a plătit o sumă considerabilă de bani către firma lui Gavriș. ”Da, sunt convins că da, dar nu mai țin minte suma, în jur de 200.000 de lei”.

Altă firmă, același Gavriș

Mai departe, mai trebuie spus că Reloc SA Craiova și Electroputere VFU Pașcani, fac parte dintr-un grup de firme controlat de celebrul Gruia Stoica, condamnat pentru infracțiuni de corupție. Tot în dosarul de la Cluj mai regăsim niște informații și despre Electroputere VFU Pașcani, o altă societatea în cazul căreia procurorii DNA Cluj nu au făcut nimic.

Dosarul penal în care omul de afaceri Călin Mitică a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, a fost deschis în urma unei licitații pentru repararea celebrelor automotoare Desiro, ”Săgețile albastre”, care a fost câștigată de Electroputere VFU Pașcani. Culmea este faptul că și această societatea a făcut afaceri cu firma lui Gavriș, Tevpag Plan SRL, care a livrat mai multe parbrize pentru aceste automotoare. Mai mult, Gavriș a fost unic reprezentant al CFR Călători la omologarea Desiro, reparate la Pașcani, ceea ce este mai mult decât o coincidență. Cu toate astea, nimeni de la VFU Pașcani nu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. Și nici de la Reloc SA Craiova.

În dosarul penal de la Tribunalul Cluj, avocații lui Călin Mitică susțin că societatea ”Remarul 16 Februarie” din Cluj Napoca a investit peste un milion de lei pentru a se dota cu mai multe standuri tehnice, care urmau să fie folosite pentru repararea acestor automotoare Desiro, dar cu toate astea a pierdut licitația. Acuzațiile de corupție se referă la un automotor trimis la Cluj, și în cazul căruia, firma din Cluj a cumpărat piese de schimb de la firma lui Gavriș.