Dubla mastectomie, o intervenție inutilă în majoritatea cazurilor
- Ana-Maria Adamoae
- 22 mai 2014, 18:33
Aproape 70% dintre femeile care au suferit o dublă mastectomie, după ce-au fost diagnosticate cu cancer la un singur sân, prezintă un risc extrem de scăzut de a dezvolta o tumoare la sânul sănătos, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii americani.
"Cel mai probabil, ceea ce le determină pe femei să recurgă la mastectomia profilactică este teama de recidivă a cancerului, dar acest lucru este absurd, deoarece faptul de a extirpa sânul sănătos nu reduce deloc riscul de recidivă a tumorii în sânul afectat de cancer", explică autorul studiului, Sarah Hawley, profesor de medicină internă la Centrul de oncologie al Universităţii din Michigan.
Femeile care au avut în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian şi care sunt purtătoare ale mutaţiilor genetice BRCA1 sau BRCA2 ar putea primi recomandarea să extirpe şi sânul sănătos, deoarece riscul de a se îmbolnăvi de cancer este foarte ridicat.
Dar acest grup nu reprezintă decât 10% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer la sân. Celelalte femei au un risc extrem de redus de a se îmbolnăvi de cancer la celălalt sân.
"Pentru femeile fără istoric familial de cancer mamar sau fără predispoziţie genetică, probabil nu se recomandă extirparea sânului care nu este bolnav", adaugă Sarah Hawley, al cărei studiu a fost publicat în Journal of the American Medical Assocation (JAMA) Surgery.
Studiul, efectuat pe un grup de 1.447 de femei, cu vârsta medie de 59 de ani, tratate pentru cancer mamar, care nu a mai recidivat, arată că, în rândul pacientelor care au suferit o dublă mastectomie, aproape 70% nu prezentau niciun istoric familial al acestei boli şi fuseseră testate negativ pentru mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2.