Recoltarea de moluște din Marea Neagră este din nou permisă. DSVSA a ridicat restricțiile

Moluște. Foto: Pixabay.com

DSVSA Constanța a anunțat că a autorizat reluare recoltării de moluște din Marea Neagră. Decizia a fost luată după ce analizele de laborator au confirmat absența acumulărilor de biotoxine în corpul moluștelor de mare.

DSVSA: Se pot recolta, din nou, scoici și rapane din Marea Neagră

Reamintim faptul că pe data de 6 iunie, ANSVSA a impus interdicții asupra culegerii moluștelor bivalve din două zone de producție ale Mării Negre: între Năvodari și Portul Constanța, respectiv între Agigea și Mangalia.

A fost o măsură preventivă în urma unui risc ridicat de toxicitate identificat în urma analizei apei. În perioada de 10 zile de restricții, pescarii au putut să recolteze doar midii, vongole și rapane din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.

DSVSA Constanța a anulat deciziile de închidere a celor două zone și a hotărât redeschiderea lor pentru recoltarea de moluște bivalve, după ce analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pe probe de scoici și rapane, recoltate la un interval de 48 de ore, au relevat valori nedetectabile ale biotoxinelor marine în corpul lor.

DSVSA: Se pot recolta, din nou, scoici și rapane din Marea Neagră. Sursa foto: Pixabay

În urma rezultatelor favorabile, DSVSA a autorizat reluarea recoltării de moluște vii

Conform dr. Adrian Bîlbă, cercetător științific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură, în cadrul monitorizării celor patru zone de pe litoralul românesc al Mării Negre, autoritățile sanitar-veterinare sunt obligate să recolteze probe pentru a supraveghea prezența algelor unicelulare cu potențial toxic.

„Sunt desemnate pentru studiu anumite specii de alge și stabilite niveluri maxime acceptabile, care la ultimele prelevări au fost depășite cu până la 20 de ori. În consecință, s-a suspendat recoltarea bivalvelor (midiilor) și gasteropodelor (rapanelor) în această perioadă, concomitent oprindu-se de la comercializare cele deja recoltate. De menționat că, la baza deciziei a stat doar analiza apei. Ulterior, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, proaspăt relocat, a efectuat analize specifice pe probe de bivalve și gasteropode, pentru a identifica dacă există acumulări de biotoxine în corpul lor”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, potrivit romania-actualitati.ro.