Surse judiciare susțin că audierile în ceea ce privește drumul turistic, Răchițele (satul natal al lui Emil Boc)- Ic – Ponor, au demarat în trombă. Deja doi diriginți de șantier care au confirmat anumite plăți suspecte, au fost citați în calitate de suspecți și li s-a pus în vedere să se prezinte cu avocați.

Diriginții de șantier ai acestei lucrări sunt suspecți că au girat jaful care a avut loc la aceste lucrări și că au avizat turnarea unui beton slab calitativ, beton care a fost decontat ca și beton de calitate și rezistență superioară.

Cele 20 de carote făcute în corpul pereților de sprijin de către experți, pentru determinarea proprietăților fizico mecanice, efectuate la betonul testat nu corespunde proiectului de construcţie. De exemplu, rigolele din beton trebuiau să fie turnate din beton din clasa C35-45, iar testările efectuate au demonstrat că s-a folosit beton din clasa C16-20. Pentru camerele de cădere a apei din zonele de poduri şi podeţe, betonul folosit nu face oparte din clasa C35-45. Nici la zidurile de sprijin, betonul folosit este tot din clasa C16-20 deşi trebuia să fie minim din clasa C25-30 sau C35-45.

Folosirea altui tip de beton decât cel specificat din proiect duce la un profit mai mare pentru firma constructoare. Un metru cub de beton din clasa C16-20 costă în jur de 230 de lei/mc, în timp ce un beton din clasa C35-45 costă peste 350 de lei.

În total la acest drum s-au turnat 50.000 de mc de beton.

Conducerea CJ Cluj în vizorul DNA

Procurorii DNA mai susțin că s-au plătit 700 de metri liniari de rigole în condiția în care s-au turnat doar 300 de metri. Lucrările la drumuil IC Ponor au început în mandatul de președinte al lui Marius Nicoară, în prezent senator PNL, au continuat în mandatul lui Alin Tișe, finul lui Emil Boc și în cel al lui Horea Uioreanu, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită.

Procurorii DNA trebuie să afle care dintre cei trei președinți ai Consiliului Județean Cluj au avizat la plată decontarea unui beton de slabă calitate la prețuri superioare, în condițiile în care în proiect se prevedea clar clasa de beton care trebuie pusă în opera.
Prejudiciul estimate în acest caz, doar din diferența de beton este de peste 6.7 milioane lei.