Editura Evenimentul si Capital

Drum de flori, recunoștință și lacrimi pentru Îngerul Copiilor, medicul Marin Burlea

Autor: | | 0 Comentarii | 3374 Vizualizari

Vestea că unul dintre cei mai îndrăgiți doctori de copii, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea din Iași, s-a mutat pe o stea, a lăsat lumea medicalăși părinți de copii într-o tăcere dureroasă. Omul care salvase mii de vieți, care a găsit un cuvânt bun pentru fi ecare copil și o încurajare pentru fiecare părinte, omul care a zâmbit mereu, care scotea ghiduș din buzunarul halatului o ciocolată s-a stins. Pe drumul lui către cer, oamenii au construit poduri de fl ori și lumânări aprinse, să-i fi e calea ușoarăși să privească în urmă cu același zâmbet pe care l-a avut mereu. Copiii i-au lăsat lângă sicriu desene și mesaje.

Pe timpul vieții, s-au scris atât de multe despre doctorul Marin Burlea încât s-ar putea edita o carte. Nu despre studiile lui, ci despre întâmplările prin care a trecut. În 40 de ani de muncă a tratat mii de copii și fiecăruia îi știa povestea. În sălile de conferințe, cucerea auditoriul. Nu vorbea sofisticat, nici în clișee; povestea despre viață, despre oameni, despre destine. A avut puterea de a influența soarta și a făcut-o în bine.

Povestea Florentinei, fetița care-i spunea „tată”

Fiecare caz tratat de prof. Burlea a fost unic. Spunea, adeseori, colegilor lui mai tineri, că pediatria este specială, că nu ai de-a face, în multe cazuri, cu pacienți care pot spune ce-i doare, ai de-a face cu o mână de om care plânge, iar datoria ta este să știi să pui degetul unde doare.

În 2014, povestea unui copil din Vaslui a revoltat o țară întreagă, dar acea fetiță, de doar 4 ani, a avut norocul să ajungă la Spitalul de Copii din Iași pe mâna profesorului Burlea. A fost crescută doar cu pufuleți și ceai, cântărea doar 5 kilograme și era mai aproape de moarte decât de viață.

Flori, cum o alinta tot personalul, a crescut pe holurile spitalului, dr. Burlea a îngrijit-o zi și noapte până a pus-o pe picioare, până când a văzut-o sănătoasă și fericită. Medicul vorbea despre ea ca despre copilul lui.

„Astăzi, Flori împlinește șapte ani. Micuța care a crescut pe holurile Spitalului de Copii din Iași este acum o fetiță frumoasă, deșteaptă și sănătoasă. La mulți ani, draga mea! Știi că ești o fetiță norocoasă și îți doresc ca norocul ăsta să te însoțească toată viața”, îi transmitea, pe 14 ianuarie 2017, profesorul Burlea, căruia Flori îi spunea „tată”.

A avut multe cazuri. Mesajele care curg acum ca o cascadă, din toate colțurile lumii, arată cât de iubit a fost, cât de apreciat și cât de regretat este.

Azi merge pe ultimul drum după popasul de la spital

Slujba oficială de înmormântare a Prof. Univ. Dr. Marin Burlea va avea loc luni, 29 octombrie, începând cu ora 10.30, în Amfiteatrul Mare al Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Familia a luat această decizie deoarece foarte mulți dintre cei care l-au cunoscut doresc să-i aducă un ultim omagiu. Cortegiul funerar va pleca apoi, în jurul orelor 12.30- 13.00, spre Cimitirul Eternitatea, unde Prof. Univ. Dr. Marin Burlea va fi înmormântat cu onoruri militare.

Decorat post-mortem

În semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru excepționala sa dăruire pe care a pus-o, vreme de o viață, în slujba îngrijirii aproapelui, constituind un reper al învățământului și al practicii medicale românești, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler profesorului universitar doctor Marin Burlea.

Timp de 17 ani, Prof. Univ. Dr. Marin Burlea a fost managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iași, iar de nouă ani era și președintele Societății Române de Pediatrie.

BREAKING NEWS! Decizie in cazul lui Dumitru Dragomir!

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI