Evenimentul Zilei > Actualitate > Dronele MQ-9 Reaper ale forțelor aeriene americane au fost dislocate în Estonia, la granița cu Rusia
Dronele MQ-9 Reaper ale forțelor aeriene americane au fost dislocate în Estonia, la granița cu Rusia

Dronele MQ-9 Reaper ale forțelor aeriene americane au fost dislocate în Estonia, la granița cu Rusia

Dronele Reaper MQ-9 au ajuns la baza aeriană Amari din Estonia, pe 14 iunie, pentru prima lor desfășurare în țara baltică. MQ-9 aparțin Detașamentului 2 al Grupului de operațiuni expediționare 2 al forțelor aeriene ale SUA de la baza aeriană Miroslawiec din Polonia.

Drone MQ-9 Reaper ale Detașamentului 2 EOG 52 de la baza aeriană Miroslawiec din Polonia au fost desfășurate la baza aeriană Amari, pe 14 iunie 2020, marcând prima dată când UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) au fost dislocate în Estonia, scrie Business Insider.

Scopul desfășurării este de a sprijini misiunile ISR (informații, supraveghere și recunoaștere) în regiunea baltică: o regiune unde mai multe active de colectare de informații operează în fiecare zi.

„Ne concentrăm în mod special pe domeniile aerian, maritim și terestru”, a spus generalul de brigadă Jason Hinds, director adjunct al operațiunilor și director al centrului de operațiuni aeriene de descurajare strategică și integrare nucleară al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite din Europa. „Adunăm solicitări de la Comandamentul European al SUA și de la aliații noștri din NATO și apoi executăm sarcinile în coordonare cu Forțele Aeriene Estoniene.”

Deși numărul aeronavelor desfășurate în Estonia nu a fost dezvăluit, potrivit unui comunicat public al bazei aeriene Spangdahlem, una dintre aeronave a fost transportată cu un camion de marfă de la baza aeriană de la Miroslawiec, apoi a fost descărcată și asamblată într-un hangar de la Amari, cu ajutorul a forțelor aeriene estoniene. 

Cel puțin două UAV-uri apar în imaginile publicate de forțele aeriene ale SUA. MQ-9 alocate Detașamentului 2 EOG 52 sunt înregistrate civil, iar corpurile aeronavelor înregistrate N428HK și N429HK au fost menționate în trecut.

„Suntem primul contingent american care operează din hangarul și din edificiul lor de operațiuni”, a declarat colonelul Clayton Sanders, comandantul Detașamentului 2 al Grupului 52 de operațiuni. „Estonienii au făcut tot ce au putut pentru a ne ajuta să rezolvăm problemele pentru a opera din ambele clădiri, și aici am văzut o consolidare a parteneriatului.”

Detașamentul 2 EOG 52 este o unitate geografic separată, alocată grupului 52 Fighter Wing de la baza aeriană Spangdahlem (Germania), a cărui misiune este de a conduce serviciile de Informații, Supraveghere și Recunoaștere (ISR) și a operat de la baza poloneză din mai 2018. O ceremonie de tăiere de panglici, pentru a sărbători deschiderea de noi facilități la capabilitatea pe deplin operațională a Detașamentului 2 EOG 52 a avut loc pe 1 martie 2019. Unității îi sunt repartizate drone Reaper neînarmate varianta Block 5 operate și întreținute de contractori, forțele aeriene asigurând comunicațiile, analiza informațiilor și protecția forțelor. Cu aproximativ un an în urmă, drone MQ-9 ale Detașamentului 2 au fost relocate în România pentru o perioadă de timp, din cauza lucrărilor de construcție de la baza aeriană Miroslawiec din Polonia.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: