Dronele inamice care intră în spațiul aerian al României pot fi doborâte în anumite condiții, arată un document pus în dezbatere publică de către Ministerul Apărării Naționale.
Dronele inamice pot fi distruse, neutralizate în anumite condiții
Ministerul Apărării Naţionale a prezentat proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care permite doborârea dronelor care intră ilegal pe teritoriul ţării.
Proiectul arată că acel vehicul aerian care intră în spaţiul aerian national poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriană cu baza la suprafaţă, naţionale.
De asemenea, în document se mai arată că „forţele şi mijloacele aeriene aparţinând statelor aliate sau partenere pot participa la această operaţiune în conformitate cu tratatele de apărare colectivă la care România este parte, sau potrivit tratatelor bilaterale privind acordarea reciprică de garanţii de securitate”.
Condițiile în care pot fi lovite aeronavele inamice în spațiul nostru aerian
Noul proiect de lege propus de Ministerul Apărării Naționale prevede și situațiile în care o aeronavă cu pilot poate fi doborâtă. Mai exact, împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:
- stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
- transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian național al României;
- interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian național al României;
- executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
- executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
- executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.
Cum pot fi nimicite dronele și aeronavele cu pilot
Potrivit proiectului de lege, „focul de nimicire împotriva aeronavei cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, dacă măsurile prevazute la art. 11 lit.
- a) -d) nu au avut ca rezultat intrarea în legalitate a acesteia,
- (2) Focul de nimicire împotriva unei aeronave militare străine care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, fără efectuarea activităților prevăzute la art. 12-15, dacă:
- a) efectuează un atac armat pe/de pe tertoriul statului român;
- b) efectuează manevre pentru poziționarea favorabilă executării unui atac;
- c) ripostează, prin manevre agresive sau cu foc, la instrucțiunile, dispozițiile și semnalele transmise.”
Mai multe date despre proiectul de lege cu privire la dronele inamice se pot afla de pe sitețul oficial al sg.mapn.ro.