DRIBLINGURI PRIN ȘI DESPRE IARBĂ. Confesiunea extravagantului Adrian Mutu, ultimul mare „decar”al Naționalei

A dat mai multe goluri în Serie A și Premier League decât golgheterii de azi din campionatul nostru. A tras pe nas, paharul nu l-a dus la ureche și a cotonogit și niște chelneri. La dame nu s-a priceput prea bine, că a făcut patru copii cu trei femei. Un fotbalist din categoria celor mai extravaganți. Tocmai de asta a fost și este iubit

După retragerea lui Hagi a fost şi a rămas singurul care a meritat numărul 10 pe tricoul Naţionalei, pentru care a dat 35 de goluri. Tot atâtea câte a marcat şi „Regele”. A jucat în Europa la cel mai înalt nivel. De două ori a fost suspendat. Prima oară pentru că a tras cocaină şi a doua oară că s-ar fi dopat cu sibutramină. De fiecare dată, i s-a cântat prohodul vieţii de fotbalist. Miraculos, a revenit şi a încântat din nou. A fost special şi pe gazon, şi în afara lui. A strălucit şi în nocturna marilor stadioane ale Europei, dar şi în lumina obscură a cluburilor de noapte. Nici cu femeile nu a stat prost, dovadă fiind cei patru copii pe care îi are cu trei femei, una mai frumoasă ca alta. Este cel mai bun produs al Argeşului, după Dobrin, şi ar fi putut fi şi mai mult decât a devenit. I s-a spus „Briliantul” sau „Fenomenul”. Adulat şi contestat, a rămas în sufletele suporterilor de la FC Argeș, Dinamo, Inter Milano, Verona, Parma, Chelsea, Juventus Torino sau Fiorentina. Adrian Mutu a fost un jucător ca nimeni altul.

La început a vrut să fie portar

În biroul său de la ultimul etaj al unei clădiri „office” din cartierul Primăverii, miroase a tabac fin. În scrumieră tocmai ce şi-a dat obştescul sfârşit un chiştoc de trabuc cubanez Cohiba. La 38 de ani, retras de pe gazon, dar nu din fotbal, Mutu poate să fumeze cât şi ce vrea. La întrebarea ce voia să se facă atunci când era mic, fostul decar al Naţionalei surâde: „A fost simplu. De la trei ani, a început tata să joace fotbal cu mine prin casă. Normal, am vrut să devin fotbalist. Numai că mama stătea <<în poartă>> și prima oară am vrut să mă fac portar!”. De regulă, la meciurile din curtea şcolii, în poartă sunt puşi copii mai grăsuţi. Adrian Mutu râde: „Eram mai bine făcut, dar nu gras”. Nu scapă ocazia să-şi laude IQ-ul: „La liceu am intrat cu 9.07!”. Bun, dar acum mai citeşte ceva? Şi dacă da, ce anume? Cade pe gânduri. „Ultima carte a fost despre Clubul Bilderberg”. Visează frumos Mutu.

N-ar refuza să antreneze Dinamo

Ion Ţiriac spunea că un sportiv care are două milioane de dolari e un om foarte bogat şi unul cu 20 de milioane de dolari e sărac, dar încă n-a aflat. În ce categorie se încadrează? Adrian Mutu e prudent: „Cred că în prima categorie. Dacă nici Ţiriac nu ştie asta...”.

Dinamo a încheiat peste așteptări campionatul și joacă în finala Cupei Ligii cu Timișoara. Cum e atmosfera în Ștefan cel Mare? Suporterii l-au contestat dur pe Ionuţ Negoiţă. Echipa n-a mai câştigat campionatul de 10 ani. Se umflă în pene: „E foarte bine! A reînviat speranţa după venirea mea şi a lui Contra! Aşa cum îşi doreşte patronul. Ni s-au prelungit şi contractele. Dinamo nu mai poate sta pe locurile 4-5-6. Când jucam eu nu cobora mai jos de locul 2!”. Face muncă de birou. Este ceea ce îşi doreşte? Se vede antrenând? Face sau a terminat şcoala de antrenori? Ar accepta să antreneze Dinamo? Visează: „În decembrie sper să o termin… Nu știu dacă aș refuza Dinamo. Dacă nu m-aș simții pregătit aș spune nu. E un risc mare să faci greșeli. Ideal ar fi să merg în străinătate, lângă un antrenor mare, să învăț și să capăt experiență”.

„Am făcut extravaganțe. Dar e normal!”

Mutu este considerat cel mai influent fotbalist după retragerea lui Hagi. E de acord cu afirmația asta? Îi iese orgoliul prin toți porii: „Da!”. Cum și-ar caracteriza cariera? Se simte împlinit? A ajuns mai sus decât și-a propus la începuturi? Unde se vedea când a debutat la Pitești? „Probabil că am ajuns mai sus decât mă vedeau alții, pe atunci. Am jucat la echipe mari, în Europa. Am ajuns sus, unde doar eu și Hagi am mai fost. Mă refer la cei cu numărul 10! Iar în viitorul apropiat nu văd în România un decar ca mine și ca Hagi!”, se simte împlinit Adi Mutu, care recunoaște că ar fi ajuns și mai sus dacă n-ar fi făcut anumite greșeli.

Toată lumea știe că i-a plăcut viața. Mai exact femeile și petrecerile. Englezii i-au avut pe Gascoigne și George Best, noi pe Dobrin, Lupu, Fane Petcu.... Poate fi Mutu un model pentru tinerii fotbaliști? „Da, pot fi! Am făcut excese, dar nu la nivelul ăstora… Îmi place cu paharul de mic, mă mai și pilesc…, am făcut extravaganțe, dar pe undeva e normal. Gascoigne și Best au fost niște bețivi! Eu am avut opt ani în care am fost constant pe gazon”, se justifică dinamovistul.

Ştia că pleacă la Steaua, la miezul nopţii era rapidist şi s-a trezit la Dinamo

Ştia că pleacă la Steaua, la miezul nopţii era rapidist şi s-a trezit la Dinamo A fost de tânăr un fotbalist cu personalitate. Este cunoscut episodul cu Gicu Dobrin, atunci când a vrut să-l schimbe şi i-a răspuns. Zice că e aşa, dar cam altfel: „A fost invers. Antrenor era Silviu Dumitrescu și a vrut să mă schimbe, Gicu Dobrin mi-a făcut semn să nu ies. N-am ieșit, am dat un gol, o pasă de gol și am bătut Steaua cu 3-2!”. Bătrânii din vestiar, Bârdeş, Vasile Popa, îl mai puneau la punct din când în când? Se amuză: „Din cauza tupeului mă mai corectau la picioare, la antrenament…”.

În 1999, ajunge la Dinamo. Care a fost povestea transferului? Se gândeşte un pic şi turuie, pe nerăsuflate: „Când am plecat de la Pitești știam că mă transfer la Steaua. Eram în cameră, la hotel Ambasador şi alături, la Lido, se negocia. La doișpe noaptea, mă sună Giovani Becali șimi zice că merg la Rapid. Când m-am trezit, mă cumpărase Nețoiu, la Dinamo”. În „Groapă” a dat de Cornel Dinu, care spunea despre el că are filme în cap. „La Dinamo am dat de profesionalism! Cu nea Cornel m-am înţeles bine. Şedinţele erau diferite. Până să-i batem pe Steaua, treceam mai întâi prin războaiele napoleoniene!”.

Întâlnirea cu „balaurii” de la Inter Milano

La 21 de ani semnează cu Inter Milano. Ce a simţit când a auzit că îl doreşte Inter? S-a gândit la carieră sau la bani... „Știam de două luni că mă urmăresc. Am fost analizat... Până la urmă la carieră m-am gândit. Dar și la bani! Se pupă una cu alta!”, e sincer Mutu. Interul avea vestiar greu, cu Vieri, Ronaldo, Baggio, Blanc, Zanetti, Zamorano, Seedorf. Era intimidat? Recunoaşte: „Daaaa! Mă uitam mai mult la ei decât să mă îmbrac cu echipamentul!”. Ce relaţie a avut cu antrenorul Marcello Lippi? „Suntem prieteni şi acum”. Nu scapă ocazia să se laude: „Din 14 meciuri de campionat am jucat zece, din care şase titular – mijlocaş stânga, că în atac n-aveam loc – şi am marcat şi în Cupă!”.

Povesteşte că, în vacanţa de iarnă, l-au „adoptat” sudamericanii Cordoba, Zanetti, Zamorano și Recoba: „Ei nu plecau în vacanţă şi am făcut Revelionul cu ei. Eram singur, mic şi nu ştiam italiană mai deloc”.

Ușile de bisericăMutu și Adriano

A fost trimis să se rodeze la Verona, unde a avut două sezoane foarte bune, cu antrenorul Alberto Malesani. Între timp s-a căsătorit cu Alexandra. Cum a fost perioada aia pe plan familial, că profesional era ok? Mutu face pe mutul: „A fost un timp bun! Problema era că eram foarte tineri…”. În 2003-2004 joacă la Parma și are un sezon excepțional în Serie A, cu 22 de goluri, 18 în Serie A și patru în Cupa Italiei. Făcea cuplu în atac cu Adriano. Cum se înțelegeau? Era un jucător foarte talentat, care ulterior s-a pierdut din cauza vieții extrasportive. Nici el n-a fost ușă de biserică... Adrian Mutu își înțelege perfect fostul coechipier: „Era foarte tânăr, dar un jucător extraordinar! Împreună am dat 33 de goluri! Am fost cel mai prolific cuplu de atac al Parmei”. Îl umflă râsul: „Culmea, pe atunci, amândoi eram uși de biserică!”.

Scandalul „Cocaina”: „N-am dat, n-au luat! S-a terminat”

În 2004 ajunge la Chelsea. Abramovici abia începea să investească. Contactul cu Premier League, cu Londra, a fost un alt şoc pentru el. „Diferențele erau foarte mari. Fotbalul englez nu era așa tacticizat. Echipa avea multe talente și jucam la inspirație, după ureche... Nu era ceva sudat!”, rememorează Mutu perioada sa de glorie. A avut un prim sezon foarte bun – cu Claudio Ranieri antrenor, apoi a venit Jose Mourinho. Ce nu a mers în relaţia cu portughezul, care era limpede că nu-l are la ficat? Se codeşte: „La început a fost ok. Era un antrenor foarte bun. Tactic, lucra extraordinar”.

Urmează ultra-metiatizata poveste cu cocaina. Mourinho l-a simţit pe Mutu că e în neregulă şi a cerut un control antidoping. Roman Abramovici a alergat ani de zile după despăgubiri. A primit ceva? A dat Mutu ceva? S-a terminat? Se irită, brusc. Nu-i convine „mortul” din vestiarul carierei sale: „Am vorbit prea mult pe tema asta! S-a terminat! N-au luat, n-am dat!”.

Relansarea cu Juve și sibutramina de la Fiorentina

În 2005, după suspendare, se relansează la Juventus, cu Fabio Capello antrenor. Cum s-a simţit la Torino, într- un vestiar cu Ibrahimovici, Del Piero, Buffon, Nedved sau Thuram. Se destinde: „În momentul ăla mă oferta și Milan. Am ales Juve pentru că îmi ofereau un contract pe cinci ani, nu pe doi, ca dincolo”. Ce relaţie avea cu Ibrahimovici, fotbalistul care vorbeşte despre el la persoana a treia? Râde cu gura până la urechi: „Zlatan nu-și crease personajul care este astăzi. Un tip extraordinar, am stat cu el în cameră!”

FOTO: Mutu, într-un moment de maximă satisfacție în tricoul lui Juventus 

Cu Juve a câştigat un titlu, care ulterior a fost anulat, din cauza scandalului Calciopoli.

Ajunge, până la urmă la Fiorentina, în 2006, şi continuă să impresioneze în Italia. Se reîntâlneşte cu Prandelli. A devenit foarte apreciat de suporterii echipei. Infirmă, parţial: „La început au fost reticenţi. Veneam de la marea rivală, Juve. După câteva luni ne-am iubit...”. Dar, tot aici, în 2010, este suspendat pentru consum de sibutramină! Mulţi ar fi renunţat la sport. El nu! „Am mers până la cap, că mă știam nevinovat! și-au dat și ei seama că a fost o greșeală. De ce am revenit? Știam că pot să mai joc, mă simțeam bine, de ce nu?”.

Indienii, pocăința și marele regret

Are noi experiențe la Cesena, Ajaccio și Petrolul, FC Pune – în India și ASA Târgu Mureș. Care a fost faza cu indienii? „Am ajuns acolo ca <>. Dar campionatul durează foarte puțin. Așa e la ei. Mai jucau și Materazzi, Forlan, Del Piero și Malouda”. S-a dus pentru bani, dar nu dezvoltă subiectul. Crede Adrian Mutu în Dumnezeu? S-a spus că, la Petrolul fiind legitimat, ar fi vrut să se pocăiască. Era în plin conflict cu Consuelo, a doua soție. Ce e adevărat și ce nu? Se face mic, în fotoliul său mare: „La 33 de ani m-am botezat în Republica Dominicană. Eram creștin ortodox și am devenit creștin și atât. Când ești copil te botează alții, ca adult accepți tu botezul! Îl primești pe Dumnezeu”. A marcat la națională 35 de goluri, cât Hagi. A fost la un gol distanță de record. A rămas cu vreun regret că nu l-a depășit pe Rege? E dezarmant de sincer: „Am, de ce nu!?”.

„Asta să ți-o spună mutu!”

A fost opt ani, în perioada 2003-2011 omul numărul unu la Națională. Ulterior, s-a certat cu Victor Pițurcă. De la ce s-au luat, pe bune? Amintirea îl distrează: „Probabil de la o poză cu el în chip de Mr. Bean, pe care am pus-o pe Facebook. Am luat 22.000 de like-uri!”. Care este fotbalistul lângă care a jucat și l-a impresionat cel mai mult? Răspunsul vine pe loc: „Ronaldo – brazilianul”. Dar cel mai puternic fundaș care i-a dat bătăi de cap și dureri de picioare? Și aici conchide rapid: „Sinișa Mihajlovici!”. Într-un fel normal, că sârbul l-a scuipat în ochi de era să chiorască, într-un meci. La antrenori îl preferă pe Prandelli. Ultima întrebare a venit, natural: „Adi, unde a înțărcat mutu’ (n.a. dracul) iapa?”. Tipul are umor: „Asta să ți-o spună mutu!”.