Dreptul la replică, garantat de noul Cod Civil

Dreptul la replică, garantat de noul Cod Civil

Divorţurile nu vor mai fi pronunţate la tribunal, ci la Oficiile de Stare Civilă, conform noului Cod Civil aprobat ieri de executiv.

Totodată, orice persoană care îşi simte afectată imaginea de articolele apărute în presă poate cere repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial, a declarat ieri ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, la începutul şedinţei de guvern.

Predoiu a precizat că noul Cod introduce şi reglementări legate de dreptul la imagine şi de repararea prejudiciului cauzat imaginii unei per soane. „Sunt introduse o serie de dis poziţii legate de protecţia drep tu rilor fundamentale, printre care şi dreptul la libertatea presei, dreptul la imagine şi dreptul la repararea pre judiciului patrimonial şi nepatrimonial ca urmare a unor informaţii greşite apărute în presă, inclusiv dreptul la replică”, a precizat Predoiu.

Prevederile actualului Cod Civil sunt în vigoare din 1865. „În prezent nu se mai aplică decât în proporţie de 20%-25%, luată reglementare cu reglementare. Proiecte privind înlocuirea acestor prevederi vechi au existat şi înainte de 1989, dar în mod deliberat specialiştii în drept din acea perioadă au trenat elaborarea unui astfel de proiect, pentru că el ar fi fost influenţat decisiv de bazele dreptului civil sovietic”, a declarat Predoiu la începutul şedinţei de guvern. Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă au fost aprobate de executiv săptămâna trecută, şi au fost deja trimise în parlament. Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News