Dreptul la pensie pentru moldovenii care au muncit în străinătate. Legea a fost votată în Parlament

Sursa foto: Dreamstime.com

Moldovenii stabiliți în Republica Letonia vor avea dreptul la pensie  sau la alte prestații sociale. Parlamentul a ratificat un Acord în domeniul securității sociale, semnat la Bruxelles în decembrie 2023. Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, 16 dintre acestea fiind membre ale Uniunii Europene.

Acordul dintre Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale vizează lucrătorii migranți din Moldova, care muncesc sau au muncit pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante. Este vorba despre angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc.

Cum vor fi calculate pensiile

Aceste persoane vor putea beneficia de o serie de garanții de securitate socială: pensia pentru limită de vârstă; pensia de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale; pensia și indemnizația de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale; pensia de urmaș și ajutorul de deces.

Conform documentului, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Pensiile din Republica Moldova, indexate cu 6% de la 1 aprilie

Pensiile din Republica Moldova vor fi indexate, de la 1 aprilie, cu 6%. Acest coeficient va fi aplicat pensiilor care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie. Acesta este prognozat pentru anul 2024, de 13.700 lei. Un amendament în acest sens a fost avizat de către Guvern.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, din cei 650.581 de beneficiari de pensii plătite din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat, 9. 802 depășesc plafonul de 13.700 de lei.

Astfel, calculul estimativ al cheltuielilor necesare pentru indexarea prestațiilor sociale reprezintă 1.429.562,2 de lei, dintre care cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat reprezintă 1.091.432,4 mii de lei. Cheltuielile necesare din mijloacele bugetului de stat ajung la  338 129,8 mii de lei, potrivit ipn.md.

Potrivit legii, pensiile sunt indexate în fiecare an pe 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finele anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.