Dreptate pentru Zawahiri, șeful al-Qaeda

Dreptate pentru Zawahiri, șeful al-Qaeda Sursă foto: captură video

O dronă americană l-a omorât la Kabul pe fostul adjunct al lui Osama bin Laden. Oare îl adăposteau talibanii?

Au fost necesari aproape 21 de ani, dar SUA l-au eliminat în sfârșit pe șeful al-Qaeda Ayman al-Zawahiri de pe câmpul de luptă al terorii. Președintele Biden a anunțat luni seară că cel care a fost vreme îndelungată adjunctul lui Osama bin Laden a fost ucis duminică într-o operațiune antitero din Afganistan, pe care alte surse au confirmat-o a fi o lovitură de dronă, scrie The Wall Street Journal.

După cum a remarcat și Biden, lovitura le-a mai făcut încă un pic dreptate victimelor atentatelor de la 9/11, în care aproape 3.000 de americani au fost uciși în propria lor țară. Egipteanul de 71 de ani era cofondator al organizației al-Qaeda și l-a ajutat pe bin Laden să construiască o operațiune care a diseminat islamul radical și a ucis nevinovați fără remușcări.

Biden a lăudat misiunea ca pe un triumf al serviciilor secrete americane, deși Zawahiri a reușit să evite detecția vreme de 20 de ani. Președintele afirmă că fusese depistat la Kabul, capitala Afganistanului, în urmă cu câteva luni, când a încercat să-și contacteze familia. Poate că el a lăsat garda jos după ce talibanii au capturat Kabulul și i-au alungat pe americani din Afganistan, în august 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un purtător de cuvânt al talibanilor a condamnat lovitura, însă depistarea lui Zawahiri la Kabul sugerează o colaborare strânsă între talibani și al-Qaeda. Talibanii au asigurat un adăpost pentru al-Qaeda înainte de 11 septembrie 2001 și e imposibil să crezi că demnitarii talibani nu știau că Zawahiri se află printre ei. Talibanii le asigură adăpost jihadiștilor, chiar dacă ei înșiși nu se implică în comploturile acestora împotriva SUA.

Lovitura constituie prima operațiune antitero cunoscută din Afganistan de după plecarea haotică a Americii de acolo. Este încurajator faptul că Washingtonului i-a izbutit o astfel de operațiune chiar și după ce și-a pierdut posturile de spionaj din teren. Dar nu constituie nici o garanție că SUA vor fi capabile să monitorizeze numărul mare de tabere și agenți al-Qaeda și ISIS care încă mai activează în țară.

Lovitura ar trebui să constituie un avertisment pentru talibani cum că a ajuta al-Qaeda este o strategie proastă de supraviețuire. Dacă teroriști rezidenți în Afganistan complotează și ucid americani, talibanii ar trebui să înțeleagă că și liderii lor vor deveni ținte. (Traducere: Andrei Suba, RADOR)