Evenimentul Zilei > Politica > Dreapta ar vrea să se unească, dar fiecare partid revendică rolul de prim-solist
Dreapta ar vrea să se unească, dar fiecare partid revendică rolul de prim-solist

Dreapta ar vrea să se unească, dar fiecare partid revendică rolul de prim-solist

​Președintele PNL a pus piciorul în prag în propriul partid și încearcă să coaguleze Dreapta pentru alegerile prezidențiale. Ludovic Orban vrea cu orice preț ca președintele Klaus Iohannis să fie susținut de toată lumea și să câștige alegerile din primul tur.

„Apariția unui alt candidat pe dreapta nu va face altceva decât să amâne pe un eventual tur doi și într-un fel să creeze probleme suplimentare. Președintele Iohannis, astăzi, este clar liderul român cu cea mai mare credibilitate și în România, dar mai ales la nivel european și pe plan internațional. Președintele Iohannis este practic liderul român care a reușit să mențină într-un cadru normal relația pe care o are România la nivelul UE”- acesta este mesajul transmis de liderul liberal pentru PLUS și USR. Cele două partide au format deja o alianță și au și avansat un posibil candidat la alegerile prezidențiale în persoana lui Dacian Cioloș. 

Nervi întinși și puțină cenzură

Ludovic Orban a avut discuții destul de aprinse cu unii liberali care „nu respectă punctajul” și a fost nemulțumit și de faptul că personal nu este sufficient promovat. Printre cei apostrofați se numără Alina Gorghiu, Marian Petrache și Florin Roman. După care le-a pus în vedere să nu-l mai vorbească de rău pe Dacian Cioloș. Ludovic Orban crede că dacă lupul i-a mâncat dușmanul, lupul i-a devenit prieten, spun liberalii care au avut de-a face, în campania din 2016, cu Dacian Cioloș. Aceștia spun că după ce au suportat capriciile acestuia, nu mai sunt dispuși să aibă legături cu acesta. Însă, aritmetica electorală este mai presus decât mândriile liberale. Mai ales că, așa cum spune Marian Petrache, înființarea și ascensiunea USR a fost posibilă din cauza PNL. „USR și Cioloș pe dreapta, Pro România pe stânga au apărut pentru că PNL și PSD au făcut loc pe piață și se dezvoltă pentru că li se face loc. În ceea ce privește candidatul la președinție, toate partidele mari vor să aibă candidat, asta le marchează și te face prim solist în cadrul unei guvernări. USR, acum alianța cu PLUS, nu este o formațiune balama și va vrea să aibă propriul candidat”, a declarat Petrache pentru EVZ. Dacian Cioloș le-a transmis liberalilor că sunt binevenți în structura deja existentă, Alianța 2020 USR-PLUS, primul pas în unificarea Dreptei.

Sondaje mobilizatoare

Ultimele sondaje arată că PSD scade, dar și PNL. În schimb, cresc ALDE și USR. Potrivit ultimului sondaj INSCOP, dacă Dreapta se coagulează Iohannis nu va avea emoții. PNL este cotat cu 27,6%, USR cu 10%, iar PLUS este în creștere la 7%. PMP ar mai adăuga 4,4% dacă nu va avea propriul candidat. Oricum, pentru turul doi formațiunea și-a anunțat susținerea pentru actualul președinte.