Dramele te duc la Oscar

Actorii din drame au de noua ori mai multe sanse la o statueta decat cei care joaca in alte genuri de filme. Astazi, se anunta nominalizarile la premii.

Concluzia le apartine sociologilor de la Harvard si Universitatea din Los Angeles (UCLA), care au studiat 1 394 de nominalizari la Oscar, din 1927 pana in 2005. Au fost luate in considerare 171 539 de roluri, interpretate de 39 518 de actori, in exact 19 351 de pelicule. Pornind de la concluziile studiului, sociologii au incercat sa prezica posibilii nominalizati de anul acesta, la a 80-a editie a ceremoniei. Lista filmelor si a actorilor care intra in competitie va fi anuntata astazi, in prima transmisie live pe internet (www.oscar.com), de la 15.30, ora Romaniei. „In showbiz, e un fapt stiut ca la nominalizari sunt preferate dramele, dar nimeni nu cred ca e constient de amploarea efectului”, a subliniat Gabriel Rossman, unul dintre cercetatori, pentru „The Times”. 

Nominalizarile, „predestinate”

Dincolo de talent, exista o sumedenie de variabile (uneori mai puternice decat performanta in sine) care influenteaza alegerile Academiei Americane de Film. Pentru studiu, cercetatorii au numarat filmele eligibile la Oscar pe fiecare an, distribuitorii si producatorii din spatele fiecarei productii nominalizate, subiectele filmelor si nominalizarile anterioare ale celor din echipa filmului. „Sansele unui actor la o nominalizare sunt determinate chiar inainte de a se spune «motor!», de cand se cumpara scenariul si regizorul face castingul”, a subliniat Nicole Esparza, profesor la Harvard.

Asadar, drumul ti-e netezit spre Oscar daca esti acrita (femeile au mai putine roluri, deci mai multe sanse individuale la premii), daca ai avut o alta nominalizare in trecut, daca ai parteneri de film celebri ori regizorul/ producatorul e unul cu trecere la Hollywood.

Favoriti: Julie Christie si Daniel Day-Lewis

Daca favoritii criticilor vor aparea si pe lista Academiei, atunci concluziile studiului sunt perfect valabile si anul acesta. Numele vehiculate cel mai des la un premiu de interpretare sunt Julie Christie, cu rolul din drama „Away From Her”, in regia lui Sarah Polley, si Daniel Day-Lewis pentru partitura din „There Will Be Blood”, in regia lui Paul Thomas Anderson. Christie (66 de ani) are avantajul unui rol cat se poate de dramatic (care poate stoarce la fel de multe lacrimi, pe cate voturi din partea Academiei), al unei femei care se imbolnaveste de Alzheimer. In plus, actrita are deja in palmares un Oscar pentru „Darling” (regia John Schlesinger, 1965). De aprecieri entuziaste a avut parte si Daniel Day-Lewis (50 de ani), in rolul unui fermier transformat peste noapte in magnat al petrolului, la inceputul secolului XX. Pe langa doua nominalizari, Day-Lewis are si o statueta pentru interpretarea din „My Left Foot: The Story of Christy Brown” (1990).