Luna viitoare se împlinește un an de când paramedicul SMURD Laurențiu Ganea - din localitatea Cristian (Brașov) - luptă să schimbe destinul crunt al iubitei sale soții. Aflat acum la o clinică din Israel, la căpătâiul Iuliei, bărbatul ne-a dezvăluit aspecte cutremurătoare legate de sistemul sanitar românesc
În mai 2015, pe o „zebră” din Cristian, un șofer beat a lovit-o în plin pe Iulia (28 de ani), omorându- i fătul de opt luni pe care-l purta în pântece, iar pe ea nenorocind-o pe viață. De atunci, soțul Laurențiu a fost nelipsit de lângă patul ei de suferință și, ajutat de rude, prieteni, dar și de mulți români inimoși, a strâns bani pentru a-i oferi Iuliei un tratament în străinătate. „După un an întreg în care am bătut spitalele de la noi, acum, când am ajuns cu ea în Israel, pot spune că am și mai mare încredere că poate fi recuperată. A suferit destul, drăguța de ea, două operații pe creier...”, ne-a declarat, entuziasmat, Laurențiu.
Are bani pentru două-trei luni
Tratamentul de care are nevoie doamna Ganea este extrem de costisitor: „Medicii de aici nu mi-au promis nimic, dar au spus că vor face tot ce le stă în putere pentru a o face bine pe Iulia. Spitalizarea costă 1.100 de dolari pe zi. Așadar, am bani pentru două-trei luni. Apoi, nu știu ce am să fac. Românii m-au ajutat enorm, țin să le mulțumesc pe această cale. Fără sprijinul lor, poate că soția mea n-ar fi avut acum această șansă. Am găsit aici, în Israel, medici români care cunoșteau cazul nostru și care mi-au promis ajutorul. Vor face și ei investigații amănunțite. Au fost șocați însă când le-am povestit ce chin am trăit prin spitalele românești”.
Pentru câteva clipe, Laurențiu tace, apoi, oftând lung, își reia firul gândurilor. Glasul lui trădează amărăciune, dezamăgire, revoltă stinsă: „Cât am mai pătimit în România... Cu câteva zile înainte să plecăm în Israel, am fost nevoit s-o iau acasă. Ultima dată a fost internată la Spitalul Sfântul Luca din București. Aici am trăit cea mai urâtă experiență din aceste 11 luni”. Ce s-a întâmplat mai exact? Laurențiu Ganea, povestește: „Am cerut, la un moment dat, să i se facă Iuliei câteva analize amănunțite, foarte utile. N-am fost ajutați. Ba mai mult, ne-au dat afară din spital, ne-au aruncat în stradă. Am ieșit cu Iulia în cărucior, cu pungi, cu sacoșe, cu tot bagajul... Îmi venea să plâng pe trotuarul din fața spitalului. Am luat-o acasă, la Cristian, dar vă dați seama cât de greu a fost. Ea are nevoie de asistență specializată...”.
FOTO: Iulia și Laurențiu, doi miri frumoși
„Legal, doar 16 zile putem ține un astfel de pacient”
Șocat de afirmațiile lui Laurențiu, am contactat- o pe doamna Ana Capisizu, director medical al Spitalului Sfântul Luca: „Cazul familiei Ganea... Să știți că noi n-avem ce face în astfel de situații. Legal, doar 16 zile putem ține un astfel de pacient. Bine, nici n-am primit vreo solicitare că ar avea nevoie de mai multe zile. Nici măcar verbală. Probabil calculaseră să plece în Israel direct de la noi... Suntem oameni, până la urmă poate găseam o soluție. Dar nici chiar așa, să vă spună că i-am aruncat în stradă. Este exagerat”.
Concluzia, formulată de Laurențiu Ganea, scutură fardul de pe sistemul nostru sanitar - prost organizat, absurd, neperformant: „Statul român nu ajută deloc pacienții aflați în situația Iuliei mele, nu există o legislație care să reglementeze clar aceste lucruri. Nu este posibil să te plimbi de la un spital la altul din două în două săptămâni! Adică un pacient în stare vegetativă este tratat la fel ca unul conștient? N-am vrut să mă mai ambalez degeaba, dar sunt total dezamăgit de sistemul medical de la noi. Când le-am povestit medicilor de aici că statul român nu m-a ajutat cu nimic la transferul Iuliei în Israel, s-a lăsat o tăcere stânjenitoare. Nu le venea să creadă”.
Vinovatul scapă nepedepsit?
Dacă sistemul medical românesc l-a dezamăgit, când vine vorba despre justiție, Laurențiu Ganea este de-a dreptul revoltat: „Este inadmisibil ce se întâmplă cu cazul nostru! Am primit o înștiințare prin care mi s-a comunicat că se propune clasarea dosarului pentru vătămarea corporală a Iuliei, pe motiv că ea nu a depus plângere penală. Am depus documente medicale din care rezultă clar care este starea ei. Cum să depună ea plângerea? Eu, în calitate de curator al Iuliei, am depus o asemenea plângere, pe care văd că n-au luat-o în calcul. Nu știu ce se urmărește... Tot timpul apare câte ceva în favoarea lui. Nu urmăresc partea penală, dar nici să nu se facă manevre murdare”. Liviu Neculicioiu (46 de ani), șoferul beat care a lovit-o pe Iulia pe trecerea de pietoni, primise inițial o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, Neculicioiu trebuia să-i plătească lui Laurențiu Ganea 10.000 de lei - daune civile și 60.000 de euro - daune morale.
FOTO: Liviu Neculicioiu
Cine vrea să-l ajute pe Laurenţiu să-şi salveze soţia, poate dona bani în următorul cont: RO25RNCB0318029686080001 – BCR, beneficiar – Laurenţiu Florin Ganea. Pentru donaţiile din străinătate, se va folosi acelaşi cont, dar şi adresa: Bd. Regina Elisabeta nr. 5, Sector 3, Bucureşti, cod poştal 030016; Cod SWIFT: RNCBROBU; Cod BIC: RNCB Fundația Ringier și Pro TV au strâns 51 000 de euro, bani pe care i-au donat familiei Ganea.