Evenimentul Zilei > Social > Drama muncitorilor români care au mers la cules de usturoi în Spania. Au fost cazați în condiții inimaginabile
Drama muncitorilor români care au mers la cules de usturoi în Spania. Au fost cazați în condiții inimaginabile

Drama muncitorilor români care au mers la cules de usturoi în Spania. Au fost cazați în condiții inimaginabile

Muncitorii sezonieri români care au mers la muncă în Santa Cruz de la Zarza, Spania, au fost puși să doarmă în condiții mizerabile. Autoritățile catalane au declanșat operațiunea „Usturoi“, urmând să ia măsuri împotriva celor vinovați de drama muncitorilor români.

Municipalitatea Santa Cruz de la Zarza va vota, în ședința consiliului local de joi, pentru a reglementa cazarea muncitorilor sezonieri români. Plenul va vota  aprobarea ordonanței care stabilește sancțiuni de 3.000 de euro pentru cazările improprii.

„Nu se poate face în depozite sau în corturi”, spune primarul.

Responsabilul este un bărbat de 52 de ani

Autoritățile au declarat urmează investigheze un bărbat de 52 de ani pentru infracțiune împotriva persoanelor pe care le-a angajat. Mulți muncitori români erau pusi doarmă în condiții precare într-un depozit. Muncitorii sezonieri care locuiesc în Santa Cruz de la Zarza lucrează pe câmpurile situate în orașele din Comunitatea Madrid, în câmpia fertilă a râului Tajo.

Zeci de oameni ademeniți la muncă, dar fară condiții minime

25 de români au fost ademeniți vină la muncă în această localitate de bărbatul de 52 de ani și pusi doarmă într-un depozit din Santa Cruz de la Zarza (Toledo), fără cea mai mică condiție de trai, fiind obligați să stea în condiții igienico-sanitare oribile.

Primarul, Tomás Lorenzo, a declarat ieri pentru La Tribuna de Toledo că votul asupra ordonanței în plen a fost decis înainte de intervenția Gărzii Civile, deoarece evenimente similare au avut loc în anii precedenți. Autoritățile au stabilit sancțiuni colosale care pot ajunge și la 3.000 de euro.

„Trebuie să fie spații de cazare adecvate, nu pot fi în depozite sau în corturi”, a spus consilierul”, potrivit stiridiaspora.ro

Noua operațiune „Usturoi“

Garda Civilă din Santa Cruz de la Zarza a declarat a observat în acest an o nouă sosire de lucrători sezonieri în localitate în luna mai, dar acest lucru se întâmplă frecvent. Sunt români vulnerabili care locuiesc în această comună, și câștigă un ban în ferme dedicate cultivării usturoiului și a cepei în Vega del Tajo, în localități din Madrid precum Villamanrique de Tajo, Fuentidueña de Tajo, Estremera și Colmenar de Oreja. Autoritățile au văzut condițiile de viață precare de acolo, au deschis o anchetă de urgență, cunoscută sub numele de operațiunea „Ustoroi”.