DRAMĂ ÎN DELTĂ: Peștele se împuținează, iar oamenii din localitățile izolate abia supraviețuiesc!

De câțiva ani, în satele Deltei a apărut un fenomen îngrijorător: peştele din bălțile Deltei, din prinderea căruia trăiau majoritatea familiilor, dispare treptat. Odată cu el și principala sursă de venit! Sunt zone unde oamenii doar supravieţuiesc, iar pentru copiii lor asta înseamnă lipsa oricărui viitor!

Chiar dacă pescuirea comercială a sturionului a fost interzisă pe o perioadă de 10 ani, acum trebuie demarate programe ca acesta să se înmulțească și, deși a fost oprită vânătoarea sportivă în Delta Dunării, biosfera trebuie protejată în continuare și susținută să se dezvolte. Dar acestea nu sunt singurele probleme, stituația este din ce în ce mai gravă, mai ales în comunitățile care depend total de Delta Dunării.

Copiii sunt cei mai afectaţi, le lipsesc multe lucruri şi rata abandonului școlar a crescut îngrijorător. Nu e nicio noutate că sărăcia şi lipsa de educaţie a părinţilor sunt principalele cauze ale acestui fenomen. Judeţul Tulcea ocupă un loc „fruntaş” în privinţa abandonului şcolar.

„Ne bazăm pe faptul că Delta va avea un viitor numai prin educarea tinerei generații. Acum, copiii din zonă nu pot avea alte şanse decât să devină asistați, alcoolici sau braconieri. Pe termen lung, biodiversitatea Deltei va dispărea, iar minunile ei, odată cu ea. În 2015, ne-am propus să schimbăm această direcție, reuşind, până acum, să aducem în Deltă materiale didactice necesare pentru mai mult de 1.300 de copii din cele mai izolate și sărace zone”, explică Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Delta și Dunărea.

Cele mai afectate zone sunt: Letea, Crișan, Mila 23, Caraorman, Gorgova și Sulina. „La Școala din Letea am pus, deja, apă și am fost de două ori, de Crăciunul pe rit vechi și de Paște, pentru a le duce copiilor cele necesare, inclusiv încălțări. Partea impresionantă e că, atunci când le dai lucruri, ei nu stau să se uite în pungi de față cu ceilalți, ci așteaptă să ajungă acasă, ca să vadă ce e în pachet. Se bucură de absolut orice le dai pentru că nu au de niciunele. Prioritatea noastră acum este să investim în școli, pentru că nu sunt materiale pentru refacerea lor, nu sunt manuale, nu sunt biblioteci, nu au cărți, iar părinții nu au cum și cu ce să le cumpere”, a dezvăluit Anca Echim, Fund Development Manager al asociației. 

ȘI TU POȚI AJUTA!

Pentru acești copilași, sfârșitul de an, oricât de bine ar fi învățat, nu e o bucurie așa cum ar fi normal. Școlile nu au bani nici de coronițe, iar fetsivități sau cadouri nici nu intră în discuție.

„Acum, la sfârșit de an școlar, ne dorim să îi premiem pe copii, dar nu sunt bani nici de coronițe. Am luat deja câteva jocuri și mingii, dar chiar avem nevoie de ajutorul tău. Până pe 19 iunie, se poate dona direct AICI  sau poți semna un contract de sponsorizare prin redirecționarea impozitului pe profit”, spune Anca Echim. Donațiile se realizează în siguranță prin intermediul PayU. Puteți plăti prin PayPal și card bancar, atât în lei, cât și în Euro și USD.