Fetița găsită lângă un tomberon din București s-a născut normal, la Maternitatea Filantropia. Cea care i-a dat viață a ajuns după gratii, iar bărbatul și părinții femeii nu vor să audă de micuță. Copila va fi îngrijită de un asistent maternal
Soarta copilului aruncat lângă un tomberon de gunoi, pe bulevardul Ion Mihalache, din București, chiar de către cea care i-a dat viață, se află în mâinile asistenților maternali care îl vor prelua, începând din această săptămână. Oficiali de la Protecția Copilului au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că fetița aruncată la gunoi nu este dorită nici de bărbatul mamei ei, ajunsă în arest după gestul criminal, dar nici de bunici. Motivul: copilul a fost conceput cu un alt bărbat.
A născut normal
Așa cum a relatat „Evenimentul zilei”, nou-născutul a fost găsit, pe 9 mai, în jurul orei 20.00, împachetat într-o pungă, de o bucureșteancă. Femeia l-a luat acasă, l-a îmbrăcat și a sunat la 112. O ambulanță SMURD a transportat-o pe fetiță la Maternitatea „Polizu”, unde doctorii au stabilit că este sănătoasă. După o săptămână, pe 16 mai, a fost identificată mama care a făcut gestul iresponsabil: Gabriela Dabija, în vârstă de 37 de ani, din București. Femeia a fost arestată pentru tentativă de omor asupra unui membru de familie. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București ne-au declarat că mama a născut normal, la maternitatea „Filantropia”. După ce s-a externat, însă, ea nu a mai dus copilul acasă, ci l-a aruncat lângă tomberonul de pe bulevardul Ion Mihalache. În fața anchetatorilor, Gabriela Dabija a declarat că a aflat târziu despre sarcină și a preferat să nască. Avea, deja, acasă patru copii, unul dintr-o relație anterioară și alți trei cu actualul concubin. Îi creștea greu, deși o ajuta mama ei. Problema este că bărbatul actual stă mai mult prin Spania, la muncă, iar fetița ar fi fost concepută cu un alt bărbat. Într-un gest de disperare, Gabriela Dabija a preferat să arunce copilul, în loc să găsească altă soluție.
Pentru a vedea ce se întâmplă, în aceste condiții, cu fetița, am luat legătura cu Raluca Tudor, psiholog şi şef Serviciu rezidenţial în cadrul Direcţiei Genarale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) sector 1. Ea ne-a spus că nou-născutul este sănătos și va putea fi externat la începutul acestei săptămâni. „Este foarte probabil că el va merge către un asistent maternal, până se clarifică situaţia juridică”, a precizat Raluca Tudor.
Va fi îngrijită de o străină
Psihologul DGASPC ne-a dezvăluit că s-a luat legătura cu soțul mamei și cu părinții acesteia, dar ei nu vor săși asume nici externarea copilului și nici îngrijirea lui. În această situație, potrivit procedurilor legale, trebuie întrebate alte rude.
„Noi am făcut demersuri cu rudele, în acest timp, despre situaţia tuturor copiilor. Mai sunt rude, o nepoată, o mătuşă. Bunicii vor lua legătura cu aceste rude şi vor veni la noi. Situaţia familială este încă în evaluare. Chiar dacă nicio rudă nu-şi asumă creşterea copilului acum, în 60 de zile, familia poate reveni asupra declaraţiilor iniţiale”, a explicat Raluca Tudor. Psihologul a spus că Protecția Copilului a depus o solicitare în instanță, cu o propunere de plasare a copilului la bunicii paterni. „Iniţial, bunicii paterni au spus că nu se pot ocupa de toţi copiii, iar ceilalţi bunici, acceptă doar creşterea primei născute. Este o familie cu resurse afective. Tatăl lucrează şi pleacă foarte des, pe perioade lungi, în străinătate”, a adăugat oficialul DGASPC.
Dacă rudele refuză, copilul poate fi adoptat
Gabriela Dabija, femeia care și-a abandonat cel de al cincilea copil, are o fată de 13 ani, din prima relație, care este crescută de bunicii maternali şi va rămâne în îngrijirea acestora. Alte trei fetiţe, cu vârste între 2 şi 4 ani, sunt crescute de bunicii din partea tatălui. Potrivit procedurilor legale, rudele copilului abandonat au prioritate în opțiunea de a-l crește și a-l întreține, înaintea familiilor adoptive. „Dacă o rudă acceptă să aibă grijă de copil, durează câteva zile până să-l ia. La cel mult 6 luni, situaţia unui copil este reevaluată. Ruda care acceptă să ia copilul acum poate avea grijă de el până când familia copilului îl va prelua, sau va fi deschisă procedura de adopţie”, precizează Raluca Tudor.
În ce condiții poate fi înfiată
În acest moment, nu se poate vorbi despre o adopţie. Acest lucru se va putea face numai dacă pentru copil se va dispune o măsură de protecţie. Familia care ar dori să ia acest copil, ar trebui să se adreseze DGASPC pe raza căreia îşi are domiciliul şi să obţină un atestat de familie cu drept de a adopta, printr-o hotărâre judecătorească. Procedurile prevăd că este necesară parcurgerea unei perioade de „potrivire” şi una de adaptare între copil şi viitorii părinţi, apoi se poate face adopţia propriu-zisă, iar toate acestea durează circa 12 luni.