Gândurile de iubire acţionează asupra zonelor creierului responsabile de transmiterea senzaţiei de durere la fel de eficient precum drogurile puternice.
Concluzia aparţine cercetătorilor americani de la Universitatea Stanford, care au observat că o mare parte din zonele creierului implicate în transmiterea durerii se activează la gânduri amoroase. Cercetarea a fost realizată pe studenţi îndrăgostiţi, aflaţi în primele nouă luni de relaţie, care au fost expuşi la doze mici de durere şi cărora le-a fost monitorizată activitatea creierului în timp ce se uitau la fotografii ale persoanei iubite. Una din zonele activate a fost cea legată de producţia de dopamină, substanţă ce produce starea de bine la stimuli precum consumul de dulciurile sau de cocaină.
Pasiunea, un medicament eficient
Studenţii, cărora li s-a cerut să se uite alternativ la fotografii ale persoanei iubite şi ale altor cunoştinţe, au observat că percep mai slab durerea în timp ce privesc la poza iubitei/ iubitului. Cercetătorul Jarred Younger, citat de BBC, spune că acest tratament auto-indus funcţionează precum analgezicele opioide. Echipa de cercetare a ajuns la concluzia că, cel mai probabil, "tratamentul" de acest tip funcţionează doar în cazul celor ce se află în primele luni de relaţie, când pasiunea şi intensitatea sentimentelor sunt mai ridicate.