Dragostea de sine moare dacă nu este hrănită zilnic. Cu românul la psiholog

Dragostea de sine moare dacă nu este hrănită zilnic. Cu românul la psiholog

Mergând pe principiul: țara arde și baba se piaptănă ... la ce ne este utilă dragostea de sine? Cine mai are timp și pentru așa ceva? În fond, este o formă de narcisism?! Ei bine, nu!

Dragostea și respectul de sine nu au legătură cu narcisismul, dacă acestea nu sunt duse la extrem, însă atunci când avem o relație bună, sănătoasă, cu propria persoană, ajungem să dăm randamente și să fim buni în tot ceea ce ne propunem. Dragostea de sine eliberează adevăratul nostru potențial.

Despre iertare

Poate nu ne dăm seama, dar se întâmplă frecvent să îi iertăm pe cei din jur, să le găsim scuze și pretexte, dar oare reușim să facem asta și în raport cu propria persoană? De cele mai multe ori se întâmplă să ne dăm seama că ceva nu este în regulă, apoi inevitabil ne găsim „potențiali” vinovaț,i pentru că ne este greu să conținem propriul eșec și pasăm vina în brațele oricui, pentru că ne face să ne simțim mai bine, cel puțin temporar. Însă, în timp, în subconștient vina rămâne prezentă și începe să ne saboteze sub diverse forme, așa se face că ajungem să credem că merităm să fim singuri, să nu ne simțim iubiți, că merităm să fim luați peste picior. Cu alte cuvinte, „că ne merităm soarta”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, trebuie să ne asumăm că suntem oameni și greșim cu toții, întrun fel sau altul, și dacă am pune în aplicare dragostea de sine ar înseamnă că nu trăim prin prisma greșelilor noastre, ci prin lecțiile de viață pe care le-am trăit.

Opriți comparația

Este atât de ușor să ne comparăm viața cu postările superbe ale celor cu care împărțim Instagram-ul și Facebook-ul. Uităm că nu trebuie să fim perfecți, deși pozele și postările de pe rețelele de socializare ne împing în direcția acesta. Poate ar trebui să ne amintim mai des că suntem „exact unde trebuie să fii chiar acum” și că nu suntem perfecți.

 

Când nu te iubești pe tine

 

 

 

Ei bine, nu poți avea pretenția să fii iubit, dacă în esența tu nu te iubești pe tine. De ce te-ar iubi cineva dacă tu nu te găsești demn de a fi iubit? Se întâmplă să avem naivitatea, să credem că neiubirea de sine nu se vede. Și poate chiar nu se vede, dar se simte, ceea ce înseamnă că cei din jur o percep. Dragostea de sine moare dacă nu este „hrănită” zilnic. În ziua în care te vei iubi așa cum ești, cu calități și cu defecte, o să observi două lucruri importante: pe de o parte vei primi atenție și afecțiune din partea celor apropiați, iar pe de altă parte vei observa că îți va fi mai ușor să-ți manifești afecțiunea fața de familie sau de prieteni. Iată câteva variante de practicare a a iubirii de sine:

 Ieși din relațiile toxice de iubire sau de prietenie;

Plimbă-te prin soare;

Scrie o listă cu 100 de dorințe pe care le ai;

Spune-ți „te iubesc” în oglindă. Fă-o asumat! Privește-te și spune-o când chiar simți;

Deschide o sticlă de șampanie în cinstea realizărilor de până acum;

Cumpără-ți ceva drăguț care să-ți facă plăcere să porți;

Fă o excursie la munte și, când ajungi într-un loc potrivit, țipă cât poți de tare! Suficient de tare în cât să-ți poți asculta propriul strigăt prin intermediul ecoului.;

Dansează ca și cum nu te-ar vedea nimeni;

Poți să te răsfeți cu o oră de masaj;

Scrie o scrisoare. O scrisoare, nu un email. Unui prieten vechi cu care ai pierdut legătura;

Trimite-ți un email pe care să-l primești peste un an sau 10 ani etc. Tema este în funcție de ce simți, că este important pentru tine în perioada asta;

Cumpără-ți un parfum nou și sugestia mea este să alegi o temă. De exemplu, un parfum care să miroasă a încredere, a iubire, a fericire etc. (poate când citiți sună ciudat, dar dacă mergeți într-un magazin cu parfumuri totul o să devină mai ușor);

Citiți o carte bună;

 Invită-ți părinții la restaurant;

Dacă este posibil, dormi o noapte la bunici sau în camera în care ai crescut;

Descoperă și apoi practică periodic un hobby.

Sigur, lista poate fi lungă și poate să fie mult mai personalizată, în funcție de vârstă și de sex, important este să aveți un punct de plecare și chiar să vă doriți o schimbare. Răsfățul pe care ni-l oferim prin activități mici este ca un „combustibil” care ne ajută să fim mai focusați când este cazul, să fim mai creativi, să fim mai înțelegători și chiar să ne „apărăm” de stresul de zi cu zi.