Evenimentul Zilei > Politica > UMBRA lui Dragnea la Washington. Chicago Tribune: „Lupta ANTICORUPȚIE nu i-l va face pe Iohannis mai SIMPATIC lui Trump!”
UMBRA lui Dragnea la Washington. Chicago Tribune: „Lupta ANTICORUPȚIE nu i-l va face pe Iohannis mai SIMPATIC lui Trump!”

UMBRA lui Dragnea la Washington. Chicago Tribune: „Lupta ANTICORUPȚIE nu i-l va face pe Iohannis mai SIMPATIC lui Trump!”

Prestigiosul ziar american Chicago Tribune dedică un articol important vizitei în Statele Unite a lui Klaus Iohannis și întâlnirii cu Trump.

„O primire la Casa Albă este întotdeauna un eveniment important, mai ales pentru liderii din țările mici. Însă Iohannis are un mesaj clar legat de Apărare și de relații mai strânse”, se arată într-un articol din importantul ziar american Chicago Tribune dedicat întâlnirii șefului statului român cu Donald Trump.

Articolul subliniază o declarație făcută miercuri de Klaus Iohannis la Heritage Foundation: „Securitatea și Apărarea reprezintă componente cheie ale parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România. Ca un aliat sigur, România își îndeplinește partea sa de datorie. Anul acesta, ne-am îndeplinit obiectivele.”

Șeful statului român s-a referit la alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, afirmând că acest lucru s-a aflat în vârful agendei sale prezidențiale.

Chicago Tribune citează și o declarație a europarlamentarului român Victor Negrescu făcută pentru Foreign Policy: „Vizita președintelui român la Washington subliniază importanța legăturilor noastre militare și pe linie de securitate și întărește cooperarea comercială.”

Negrescu a vorbit și despre înființarea unui comitet dedicat dezvoltării relațiilor cu Statele Unite în parlamentul României, însă Chicago Tribune subliniază că acesta a luat ființă nu la inițiativa lui Iohannis, ci a lui Liviu Dragnea, „considerat de mulți adevăratul conducător din spatele tronului”.

Ziarul american scrie tranșant: „Președintele Camerei Deputaților, Dragnea, și nu Iohannis, este cel care face jocurile”.

Chicago Tribune explică apoi că Dragnea nu a fost desemnat prim-ministru din cauza condamnării sale și a opoziției lui Iohannis.

Ziarul amintește că Liviu Dragnea a avut o întâlnire cu Michael Flynn, primul consilier pentru securitate al lui Trump, demis între timp pentru presupuse legături cu Moscova și arată că Dragnea este perceput ca opozant al campaniei anticorupție, sprijinită de Iohannis.

Ziarul american face o observație remarcabilă: „O atitudine anticorupție hotărâtă este improbabil să îl facă (pe Iohannis – n.r.) mai simpatic lui Trump, care pare să manifeste un interes minim să discute despre drepturile omului cu liderii străini.”

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.