Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea vrea ca PSD să iasă de la guvernare
Dragnea vrea ca PSD să iasă de la guvernare

Dragnea vrea ca PSD să iasă de la guvernare

În așteptarea lui Victor Ponta, în PSD se conturează două tabere. Dragnea și Oprișan ar prefera ieșirea de la guvernare, în timp ce Plumb, succesoarea provizorie a lui Ponta, susține continuarea guvernării. De partea cealaltă, Vasile Blaga vede dărâmat guvernul până la 1 septembrie

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, împreună cu președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, se numără printre vocile care susțin ieșirea PSD de la guvernare și organizarea rapidă a unui Congres, în speranța ca partidul să își revină până la alegerile parlamentare din 2016, au precizat surse parlamentare pentru EVZ. „PSD nu dorește să rămână la guvernare cu orice preț și în orice condiții, nu acceptăm să stăm într-o coaliție în care lucrurile sunt neclare”, a recunoscut Dragnea în urmă cu câteva zile. În plus, sâmbătă, Dragnea a reiterat avertismentul către UNPR, în chestiunea nominalizării lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE: „Vrem cu tărie să continuăm guvernarea, dar nu în orice condiții. Dacă UNPR va vota pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, atunci probabil că vom intra într-o altă etapă de colaborare”.

De altfel, în ultimele două săptămâni, după ce l-a vizitat pe Ponta în Turcia, Liviu Dragnea a mers însoțit împreună cu secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, în mai multe județe, pentru a lua pulsul organizațiilor. Deși guvernare, situație care este de natură a schimba punctul de vedere al celor care doresc ca PSD să plece de la Palatul Victoria.

În schimb, președintele Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb, a declarat ieri, că actuala coaliție majoritară va continua guvernarea. Este a doua oară când Rovana Plumb are mesaj contrar cu cel al lui Liviu Dragnea. „Pentru PSD, prioritatea zero rămâne guvernarea și pe aceasta ne concentrăm, nu pe jocurile de putere ale unora sau altora”, declara joi Rovana Plumb. De altfel, Plumb a fost desemnată de Ponta pentru a-i lua locul la șefia PSD, în perioada în care se află în Turcia.

PNL, planuri de guvernare

Între timp, liberalii își fac planuri pentru preluarea guvernării, așteptând să vadă ce se întâmplă în PSD, în contextul în care sesiunea parlamentară se încheie oficial marți și nu mai pot depune o moțiune de cenzură.


FOTO: Co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga speră ca guvernarea PSD să fi e istorie până la 1 septembrieVineri, Blaga și Gorghiu le-ar fi spus colegilor din PNL că până la 1 septembrie va cădea guvernul condus de Victor Ponta. În plus, liberalii au primit indicații să nu plece din București în aceste zile, pentru votul pe numirea lui MRU la conducerea SIE, Blaga spunând că se poate contura o nouă majoritate parlamentară. „Va fi o vară activă pentru liberali pentru că s-ar putea să ajungem la guvernare chiar înainte de termenul în care mulţi cred”, a spus, ieri, Vasile Blaga, cerându-le liberalilor să fructifice următoarele luni pentru a întări structurile din teritoriu.

PND pune condiții

Deputatul PND Liliana Mincă a declarat,ieri, că parlamentarii democrat-populari vor exprima un vot cu privire la nominalizarea lui MRU la șefia SIE, dar numai în condițiile în care vor fi consultați, altfel se vor abține de la acest vot. Pentru numirea lui Ungureanu la SIE este nevoie de voturile a 278 de parlamentari. Parlamentarii PSD și cei ai ALDE- care au anunțat că nu îl vor susține pe MRU- sunt în număr de 240, în timp ce UNPR, PNL și UDMR, care numără 256 parlamentari,susțin această nominalizare. La aceștia din urmă se adaugă și deputații minorităților naționale (17) și cei ai PMP, după cum a precizat Vasile Blaga. Mai sunt însă și câțiva parlamentari neafiliați, independenți, care pot să voteze unii de o parte, iar alții de cealaltă parte.

Surse: votul pentru SIE, marți

Nominalizarea lui MRU la șefia SIE agită spriritele pe scena politică în contextul în care marți se termină sesiunea parlamentară. Astfel, mai multe evenimente importante au loc azi:

● De dimineață va avea loc o ședință a conducerii PSD privind votul din Parlament pentru numirea lui MRU la conducerea SIE, aceasta fiind însă o formalitate în contextul în care Ponta, Plumb și Dragnea s-au exprimat împotriva nominalizării;

● La ora 13.00 au fost convocate Birourile Permanente reunite, care decid procedura și calendarul numirii lui MRU la SIE. Acesta trebuie să fie audiat în comisiile reunite de Apărare și SIE, plenul urmând a fi stabilit pentru marți, după votul final, au precizat surse liberale pentru EVZ.

Aproape 50% dintre români cred că Ponta trebuie să demisioneze

Cea mai mare parte a românilor consideră că actualul guvern ar trebui să demisioneze, arată cel mai recent sondaj de opinie realizat de CIADO România. Astfel, 47% dintre români au afirmat că întregul guvern trebuie să plece din funcție, în timp ce 42% au spus că trebuie să rămână. De asemenea, cei mai mulți care au răspuns la întrebări sunt de părere că premierul Victor Ponta ar trebui să demisioneze: 47% au răspuns „da” , în timp ce 45% au răspuns „nu”. În plus, în același sondaj, 46% dintre români au afirmat că dosarele instrumentate de DNA sunt corecte, în timp ce 40% dintre respondenți au afirmat că acestea sunt politice. Sondajul a fost realizat în perioada 20 iunie – 25 iunie, de către organizația CIADO România, a cuprins mai multe regiuni, eșantionul reprezentativ pentru fiecare regiune a fost de 1.500 de persoane, în timp ce eroarea maximă admisă e de +/- 3%.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: