Liviu Dragnea pune tunurile PSD pe „statul paralel și ilegitim”
Editura Evenimentul si Capital

Liviu Dragnea pune tunurile PSD pe „statul paralel și ilegitim”

Drganea si Tudose. FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU
Autor: | | 11 Comentarii | 1325 Vizualizari

Liderii PSD au lansat, vineri, la Băile Herculane, o veritabilă declarație de război împotriva așa-zisului „stat paralel și ilegitim”, acțiunea fiind fără precedent în politica românească. Totodată, în ședința Cex, social-democrații și-au reafirmat sprijinul față de majoritatea PSD-ALDE, modificarea Legilor Justiției și Guvernul Tudose

Evenimentul zilei vă prezintă, în exclusivitate, culisele reuniunii de la Băile Herculane.

Planul inițial, îngropat de Tudose

Potrivit surselor noastre, inițial, Liviu Dragnea și apropiații săi din conducerea PSD au intenționat (prin intermediul secretarului general adjunct, Codrin Ștefănescu) propunerea organizării unor mitinguri care, oficial, să fie menite susținerii Guvernului Tudose. Planul a fost zădărnicit chiar de premier, în orele de dinaintea reuniunii de la Băile Herculane, care a susținut că nu ar avea niciun sens ca mitingurile să fie anunțate proguvern, în condițiile în care din Cabinet nu mai fac parte miniștri vizați de dosare DNA. Un alt argument al lui Tudose a fost că astfel de manifestații social-democrate ar facilita, în mod indirect, strângerea rândurilor în ceea ce-i privește pe protestatarii #Rezist din Piața Victoriei, ceea ce nu este dezirabil pentru PSD.

De la Guvern la Parlament

Din pricina atitudinii refractare a lui Mihai Tudose, Dragnea a fost nevoit să caute alte soluții de prezentare oficială a viitoarelor mitinguri, nedorind să riște apariția unor tensiuni suplimentare în partid. De-a lungul dezbaterilor din timpul Cex, o „soluție” a fost fluturată chiar de Codrin Ștefănescu (având susținerea secretarului general Marian Neacșu), care a propus ca mitingurile să comporte motivația de a susține Parlamentul. Argumentul principal a fost că majoritatea politicienilor care sunt protagoniști ai unor dosare DNA sunt, inevitabil, deputați sau senatori, ceea ce ar motiva organizarea de manifestații care să acuze abuzurile „statului paralel și ilegitim”.

Soluția

Într-un târziu, „soluția” finală a fost girată tot de tandemul Ștefănescu-Neacșu, care au propus ca mitingurile să fie prezentate oficial ca o susținere a României și a dreptății – ceea ce, implicit, înseamnă și susținere pentru Cabinetul Tudose, dar și pentru Liviu Dragnea și liderii PSD-ALDE care acuză abuzurile și imixtiunile așa-numitului „stat paralel”. Această propunere a fost primită cu brațele deschise de majoritatea liderilor PSD.

Codrin Ștefănescu. FOTO: RĂZVAN VÂLCĂNEANŢU

Intimidarea, șantajarea și îndepărtarea decidenților politici

La finalul Cex, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose și secretarul general Marian Neacșu au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, rezoluția îndreptată împotriva „statului paralel și ilegitim”, care echivalează cu o evidentă declarație de război. „PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit Stat Paralel şi Ilegitim, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică. PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii „Statului Paralel şi Ilegitim”, cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească. Rezultă că „Statul Paralel şi Ilegitim” foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, se arată în rezoluția citată.

PSD: Iohannis, complice

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate