"Domnul preşedinte ne-a transmis că primul-ministru l-a informat că aceste trei proiecte de lege sunt în lucru la Guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus preşedintelui, îi spunem şi premierului, (…) că vrem să fim proactivi aşa încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi, pentru a câştiga timp. Poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante", a afirmat Liviu Dragnea, la finalul consultărilor delegaţiei PSD cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor securităţii naţionale, potrivit Agerpres.

El a precizat că social-democraţii Georgian Pop şi Sorin Grindeanu sunt pregătiţi să sprijine Guvernul în elaborarea celor trei proiecte de lege, "în aşa fel încât atunci când ele ajung în Parlament să aibă deja contribuţie din partea parlamentarilor". Liderul PSD a opinat că şi celelalte partide ar putea desemna oameni care să participe la acest proces.

Referindu-se la proiectul privind cartelele pre-pay, Dragnea a afirmat că pentru PSD este important ca cetăţenii să aibă datele personale protejate. "Chiar dacă atunci când îşi iau cartele trebuie să-şi dea datele personale, trebuie să ne asigurăm prin această lege că nu oricine poate (…) să aibă acces la aceste date. Doar în baza unui mandat emis de un judecător. Aşa cum este modelul pentru abonamente, se poate face şi pentru cartele", a adăugat liderul social-democrat.

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, Liviu Dragnea s-a pronunţat pentru "un cadru legal serios şi foarte clar prin care ţara să fie protejată împotriva unor atacuri cibernetice, dar şi cetăţenii să poată fi protejaţi".

Pe de altă parte, el a menţionat că delegaţia PSD care a participat la consultări a discutat cu Iohannis şi despre Legea securităţii naţionale, Statutul cadrului militar, Legile de funcţionare a SIE şi SRI.

"S-a propus să se constituie un grup de lucru, e o idee pe care o susţinem, din partea tuturor partidelor, a tuturor structurilor de specialitate, a instituţiilor de specialitate şi a Guvernului. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze stabilind şi un deadline. Nu se poate discuta despre aceste legi importante acum, să vedem dacă ele vor putea fi finalizate ca şi elaborare până la sesiunea din toamnă", a spus Dragnea.

Liderul PSD a pledat pentru constituirea unui grup de lucru din care să facă parte câte doi membri din partea fiecărui partid, dar şi reprezentanţi ai serviciilor secrete, ai Guvernului, ai MApN, ai Preşedinţiei şi a tuturor instituţiilor care cunosc acest domeniu.

"Sperăm că pot fi adoptate în sesiunea din toamnă, dacă nu anul viitor. Cel mai important e să se constituie acest grup de lucru pentru că sunt legi importante cu care nu te poţi juca. Din acest motiv, cred că e bine ca partidele parlamentare să aibă un rol proactiv şi să lucreze împreună cu aceste instituţii", a conchis Liviu Dragnea.