Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Culisele remanierii. DRAGNEA I-A PĂCĂLIT PE TOȚI! Mihai Tudose nu va fi super-agentul secret antrenat de SRI, ci umbra încovoiată a liderului PSD! EDITORIAL de DAN ANDRONIC
Culisele remanierii. DRAGNEA I-A PĂCĂLIT PE TOȚI! Mihai Tudose nu va fi super-agentul secret antrenat de SRI, ci umbra încovoiată a liderului PSD! EDITORIAL de DAN ANDRONIC

Culisele remanierii. DRAGNEA I-A PĂCĂLIT PE TOȚI! Mihai Tudose nu va fi super-agentul secret antrenat de SRI, ci umbra încovoiată a liderului PSD! EDITORIAL de DAN ANDRONIC

Liviu Dragnea este un lider șmecher, dar nu în sensul nemțesc, de persoană rafinată, ci în cel neaoș, de hoțoman, pișicher, viclean. Iar gestionarea crizei politice ni l-a prezentat în adevărata lumină. O variantă pe care am evocat-o aseară cu Ion Cristoiu la emisiunea lui Ionuț Cristache de pe TVR.

O să încep cu lucruile pe care le cred că stau la baza acestei judecăți de valoare.

Liviu Dragnea a vrut să-l dea jos pe Sorin Grindeanu cu orice preț. Cel mai probabil pentru că fostul prim-ministru a refuzat să dea niște ordonanțe care erau necesare supraviețuirii liderului PSD. Sau din oricare alt motiv, căci nici nu mai contează, Sorin Grindeanu fiind, după mine, un capitol politic încheiat. Dar cred că este momentul să răspundem la câteva întrebări:

DE CE L-A ALES LIVIU DRAGNEA PE MIHAI TUDOSE

Am susținut public că Mihai Tudose a devenit membru în guvernul Ponta ca urmare a unor "recomandări" ale fostei conduceri a SRI. Deocamdată nu m-a contrazis nimeni.

O să elaborez puțin circumstanțele care au dus la această struțo-cămilă. 

Vorbim despre niște vremuri, de care Victor Ponta sunt convins că ar vrea să uite, în care bunăvoința pe care ți-o arăta Florian Coldea făcea cât mai multe milioane de euro în cont.

Iar dacă ne uităm că Mihai Tudose a "elaborat" o lucrare de doctorat la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazu", coordonată de un general de brigadă Constantin Onișor, rectorul ANIMV, având un laudatio scris de un alt general SRI, sus-numitul Florian Coldea și o prefață semnată de George Maior, directorul SRI, înțelegem că cei pe care i-am identificat ca fiind actori principali ai Operațiunii "Noi suntem Statul!", își puseseră multe speranțe în ascensiunea lui Mihai Tudose.

Lucrarea de doctorat s-a dovedit a fi un plagiat ordinar, în sensul că Mihai Tudose nici măcar nu s-a chinuit să rescrie cele 50 de pagini copiate, ci le-a luat după metoda copy-paste. A dat dovadă de spirit de conservare în momentul în care a renunțat la titulul de doctor. Însă urmele lăsate erau mult mai adânci.

Pentru că patronajul tip Coldea nu s-a oprit aici.

După doctoratul din 2010, Mihai Tudose a dat în 7 februarie 2011 concurs de lector universitar la ANIMV și l-a câștigat. În 30 septembrie 2013 a dat concurs de conferențiar universitar la ANIMV și l-a câștigat. Nu a profesat nici măcar o oră, potrivit unor surse neoficiale! Ce rost au avut aceste grade universitare? Părerea mea este că făceau parte dintr-o operațiune de construire a unei perosnlaități politice capabilă să preia puterea în PSD la un moment dat. 

Nu vă lăsați amăgiți de figura boțită și atitudinea umilă a lui Mihai Tudose. Este un membru PSD vechi, de pe vremea PDSR, un aparatcik care a învățat să supraviețuiască în jungla din Kiseleff, să pupe mâna care trebuie și să facă glume grosolane cu secretarele și șoferii.

Nu știu dacă relația Dragnea-Coldea a funcționat și în acest caz, dar premisele ne duc spre o asemenea concluzie. 

Mihai Tudose nu este un agent antrenat de SRI, ci un politician crescut de oameni din zona serviciilor de informații pentru a fi propulsat. 

Mai vreți un argument? În anii de început avea firme în care era asociat cu fiul fostului șef SRI din Bacău și cu soacra șefului SRI din Brăila. Ușor-ușor, din șef de cabinet a ajuns parlamentar timp de cinci mandate, ministru și acum prim-ministru.

Cert este că Liviu Dragnea căuta un prim-ministru mai disciplinat decât predecesorul, un soi de Sevil Shhaideh cu pantaloni

CUM IMPUS LIVIU DRAGNEA VARIANTA CU MIHAI TUDOSE ÎN PSD? 

Aici s-a văzut șmecheria lui Liviu Dragnea. El este cel care a dat presei "pe surse" numele lui Mihai Tudose ca fiind viitorul candidat al PSD, înaintea oricăror consultări cu partidul sau cu președintele României. L-a furnizat, direct sau prin intermediari, lui Bogdan Chireac de la DC News, așa cum cred că făcuse și în ianuarie 2017 când în același loc apăruse știrea potrivit căreia

“Trei nume vehiculate în presă au fost tăiate de Liviu Dragnea de pe lista guvernului, au declarat DCNews surse din PSD. Cei trei care au fost respinși de Dragnea sunt Gabriel Vlase, Georgian Pop și Mihai Tudose. Este foarte probabil ca Dragnea să fi respins și alți ministeriabili care au legătură cu serviciile, de care noi nu am aflat, dar pe care Dragnea îi știe, au spus sursele citate“, se afirma in articolul de pe DC News.

Cei trei au fost considerați în permanență de Victor Ponta și Liviu Dragnea ca fiind "cârtițe" în interiorul partidului, oameni cu dublă comandă. De altfel, potrivit unei surse din PSD, Liviu Dragnea comunica în ultima perioadă cu Florian Coldea, ex-prim-adjunctul SRI, prin Georgian Pop și Mihai Tudose. 

Revenind, trebuie subliniat că Liviu Dragnea a dat numele lui Mihai Tudose ca fiind impus de președintele Klaus Iohannis!

Ceea ce, potrivit unor oameni din apropierea sa, nu este adevărat, a fost un nume cu care Liviu Dragnea a venit în întâmpinarea Președintelui! Mihai Tudose a fost alegerea lui Dragnea, nu a lui Klaus Iohannis.

Numai că această strategie (scurgerea numelui în presă, furnizarea unor detalii privind întâlnirile discrete Iohannis-Dragnea) avea drept scop amuțirea celor din partid. Cei cinci candidați, de la Mihai Fifor la Viorica Dăncilă, nu s-au retras de bunăvoie, așa cum ni s-a spus public, ci li s-a cerut să se retragă de către Liviu Dragnea, pentru a rămâne o singură propunere;: Mihai Tudose. 

Din acest motiv mult anunțata democratizare a deciziei în partid s-a desumflat imediat, fiind convocată o ședință cu două ore înaintea reuniunii de la Cotroceni. Lui Dragnea îi place democrația doar când are nevoie de voturi, bombăneau pesediștii mai vechi. Și aveau dreptate.

DE CE L-A ACCEPTAT KLAUS IOHANNIS PE MIHAI TUDOSE?

Este greu de spus acum dacă această alegere îl va afecta pe Klaus Iohannis. Este posibil ca acest lucru să se întâmple, mai ales în condițiile în care liderul PSD a mutat o parte a responsabilității spre el prin divulgarea întâlnirilor premergătoare negocierilor și sugerarea faptului că Mihai Tudose a fost singurul premier acceptat de Iohannis. După cum nominalizarea unui plagiator dovedit va avea efect asupra electoratului de dreapta. Primele semne au apărut. Dar poate că nevoia unui guvern care să ducă la îndeplinire rapid niște angajamente asumate în SUA și Germania a cântărit mai greu.

CE VREA DRAGNEA?

Părerea mea, la fel cu cea a lui Ion Cristoiu, este că așteaptă momentul în care va putea deveni el însuși premier!

Până atunci vom avea parte doar de Umbra lui Dragnea la Palatul Victoria.