Victor Ponta intră în hol în costum şi adidaşi. Iar şi-a lăsat perciuni şi mustaţă. „Hai, să vă dezumflu!”, le spune el jurnaliştilor, după 24 de ore tensionate în PSD. Fostul premier s-a autopropus președinte al Camerei Deputaților dar liderul PSD Liviu Dragnea are alte planuri pentru el. Victor Ponta îşi înfige mâinile în buzunare, se propteşte în faţa camerelor TV şi îngroapă securea războiului în partid. „Nu vreau să ne certăm în PSD. Dacă domnul Dragnea mă susţine, candidez la Cameră, dacă nu mă susţine, nu candidez”, declară el.


Toată lumea ştie pe surse că Dragnea nu-l susţine, dar Victor Ponta nu o spune. „Asta e politica”, remarcă totuşi fostul premier şi pleacă în sala de şedinţe a Comitetului Executiv Naţional al PSD, din Palatul Parlamentului. Unul dintre cei mai vechi lideri PSD, Marian Oprişan, nu are favoriţi: „Eu susțin doar Partidul Social Democrat!”. Restul PSD-iştilor evită presa şi aşteaptă să audă soluţia lui Liviu Dragnea pentru conducerea Camerei Deputaţilor. „Vorbim după şedinţă”, răspund ei, ca teleghidaţi.Liviu Dragnea ajunge ultimul la întâlnire şi prevesteşte un posibil moment-cheie în partid: „Astăzi, unii dintre noi trebuie să dea un test de răbdare, de inteligenţă, de maturitate, de responsabilitate”. Va trece oare Victor Ponta testul? „Vedem acum”, spune Liviu Dragnea. Cu o seară înainte, subiectul a fost întors pe toate feţele în discuţii informale, între liderii partidului. Victor Ponta a fost o mândrie de premier şi Liviu Dragnea a câştigat alegerile locale, spun PSD-iştii, prinşi între ciocan şi nicovală.

Începe şedinţa. Dragnea îi spune lui Victor Ponta că-l vrea lângă el în „tranşee”, în campania electorală pentru alegerile parlamentare, nu blocat într-o funcţie la Parlament. Şi pe el şi pe toţi PSD-iştii care şiar fi dorit şefia Camerei Deputaţilor. Fostul premier acceptă situaţia. „De toţi aceştia partidul are nevoie în teritoriu, în judeţe, să discute cu oamenii noştri, să-i ajute la organizare şi în pregătirea alegerilor din toamnă”, explică Liviu Dragnea. Aşa că nimeni nu primeşte funcţia. Camera Deputaţilor va fi condusă interimar, de către un membru PSD, până la alegerile parlamentare din noiembrie-decembrie, propune Dragnea. Se votează în unanimitate. Deputatul PSD Florin Iordache rămâne interimar la conducerea Camerei, Victor Ponta o să-şi rupă pantofii în campania electorală. „Perfect!”, exclamă fostul premier la ieşirea din şedinţă.În capătul celălalt al clădirii, Valeriu Zgonea atacă la CCR schimbarea sa de la şefia Camerei Deputaţilor.

PSD tranșează moțiunea de cenzură

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va începe mâine discuţiile finale cu ALDE şi UNPR pe marginea unei eventuale răsturnări a Guvernului.

„În momentul în care am depus moţiune de cenzură şi guvernul pică am ajuns la anticipate. În sensul ăsta, discuţia trebuie să o facem dacă sunt oportune sau nu alegerile anticipate”, a explicat Liviu Dragnea.

Potrivit calculelor PSD şi a informaţiilor primite din zona Cotroceniului, spun surse social-democrate, Klaus Iohannis nu ar ezita să declanşeze alegeri anticipate în luna octombrie dacă Parlamentul i-ar respinge propunerile de premier.


FOTO: Călin Popescu TăriceanuUnul dintre argumentele ridicate în PSD în favoarea răsturnării Guvernului este riscul ca actualul cabinet Cioloş să abuzeze de Ordonanţe de Urgenţă în direcţii pentru care nu a cerut votul de încredere în Parlament, acestea nefiind trecute în programul de guvernare. Principalii susţinători ai moţiunii de cenzură sunt fostul premier Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (foto).

Liviu Dragnea preferă schimbarea Guvernului la termen, după alegerile parlamentare.

Te-ar putea interesa și: