Evenimentul Zilei > Politica > Afacerea corvetelor, intermediată de fiul avocatei lui Dragnea. Care este miza implicării liderului PSD prin familia Teodosiu
Afacerea corvetelor, intermediată de fiul avocatei lui Dragnea. Care este miza implicării liderului PSD prin familia Teodosiu

Afacerea corvetelor, intermediată de fiul avocatei lui Dragnea. Care este miza implicării liderului PSD prin familia Teodosiu

Cu toate că favorita liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru achiziționarea corvetelor era firma olandeză Damen, se pare că acesta s-a reorientat către o companie italiană numită Fincantieri. Legătura dintre Dragnea și italieni a fost intermediată de avocata șefului PSD, Flavia Teodosiu

Cu ceva timp înainte de suspendarea licitației pentru corvete, reprezentantul Fincantieri (una dintre companiile participante la licitație) în România prelua o firmă de la fiul Flaviei Teodosiu, avocată a lui Liviu Dragnea.

Pe data de 6 decembrie 2018, Newsweek scria că „instalat în fruntea Ministerului Apărării pentru a-i face pe plac lui Liviu Dragnea, ministrul Gabriel Leș este într-o situație fără ieșire: respectă dorința șefului PSD și condamnă statul la plata unor daune sau respectă legea și-l supără pe Dragnea."

Se urmărea scoaterea din cursă a companiei franceze Naval Group, care avea oferta financiară cea mai bună, și de favorizarea companiei olandeze Damen, susținută informal de Liviu Dragnea.

Strategia oamenilor șefului PSD se schimbase încă de pe la mijlocul lunii ianuarie.

„Interesul actual al șefului PSD nu mai este, ca până foarte recent, ca olandezii de la Damen să câștige potul de 1,6 miliarde de euro pentru construcția corvetelor. Motivul este unul obiectiv: olandezii sunt sub investigație chiar în propria țară pentru acuzații de mituire a unor oficiali din mai multe state pentru a le înlesni câștigarea unor contracte.

Așa că Liviu Dragnea s-a reorientat și, conform surselor noastre din MApN, noua favorită a șefului PSD ar fi compania italiană Fincantieri.

Legătura lui Dragnea cu italienii a fost unsă de către Flavia Teodosiu, avocata șefului PSD. Că Teodosiu îl reprezintă pe liderul PSD în instanță nu mai este nici un secret, aceasta fiind prezentă inclusiv la Antena 3, în această calitate, pentru a comenta recentele extrageri de judecători care să facă parte din completele de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Flavia Teodosiu este în relații foarte apropiate, mai mult decât amicale, cu Cristian Lulache (fost soț al Danielei Lulache, fosta șefă a Nuclearelectrica). La rândul lui, Cristian Lulache nu este doar bine conectat la mediul militar (fiu al generalului Ion Lulache, fost șef al Direcției mobilizare din MApN, fost asociat cu generalii Atanasie Stănculescu și Marius Opran), dar este și reprezentantul Fincantieri în România.”, notează publicația citată.

Un al treilea personaj, racordat atât la Flavia Teodosiu, cât și la Cristian Lulache, confirmă legăturile deja dezvăluite. Intrarea în scenă a unui al treilea personaj într-un moment cheie s-a dovedit foarte relevantă.

Este vorba despre Riccardo Barsanti. Acesta este cetățean italian, deține părți sociale ale mai multor firme înregistrate în România și, în principal, se ocupă de vânzarea armelor produse de compania italiană Beretta în România. Barsanti, însă, reprezintă și altă companie italiană: Fincantieri.

Ziua semnficativă în ce privește relația italianului cu familia Teodosiu este 19 decembrie 2018, adică exact în perioada în care la Ministerul Apărării se căuta o soluție de suspendare/anulare a procedurii de selecție a constructorului de corvete.

Pe data de 19 decembrie 2018, cu câteva zile înainte de Crăciun, Barsanti devine proprietar de părți sociale în firma Berkeley Square Construction SRL. Aceasta fusese înființată în noiembrie 2017 de către Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu, fiul avocatei Flavia Teodosiu, și avea obiectul de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale".

Pe 19 decembrie, Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu „decide aprobarea majorării de capital social prin cooptare de nou asociat”. Astfel, intră în firmă Riccardo Barsanti (cu 16,34% din părțile sociale) și Liliana Mărăcine (cu 16,33% din părțile sociale).

De asemenea, în aceeași zi este revocat din funcție administratorul Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu și înlocuit cu Riccardo Barsanti.

În aceeași zi, printr-o a doua hotărâre a Berkeley Square Construction SRL, Flavius-Victor Teodosiu-Stupcanu își cesionează toate părțile sociale lui Riccardo Barsanti, care devine proprietarul a 83,67% din firma înființată de către fiul avocatei Flavia Teodosiu.

Tot pe 19 decembrie 2018 mai are loc o schimbare într-o firmă. De data aceasta, este vorba despre Edart. Film SRL din București, deținută integral de avocata Flavia Teodosiu, care decide revocarea din funcția de administrator a fiului său și înlocuirea acestuia cu o doamnă numită Constanța Lulache, născută în 1940 în comuna Peretu din Teleorman.

Cristian Lulache, partener al Flaviei Teodosiu, este născut în 1967 în Alexandria, Teleorman. Cu alte cuvinte, probabilitatea ca originara din Teleorman Constanța Lulache să fie chiar mama lui Cristian.

„Nu am fost asociat cu domnul Teodosiu. Știu că este fiul doamnei avocat, dar ce legătură are asta cu licitația? Am preluat o firmă. Poate am fost asociat o singură zi.

Domnul Lulache nu este reprezentantul Fincantieri în România. Nu are nici o legătură. S-a emis chiar un comunicat de presă. Nu știm nimic de șase luni de zile despre licitație. Legătura mea cu domnul Lulache este mult mai veche. Nu are nici o treabă cu licitația. Dumneavoastră credeți că firma Fincantieri, care este listată la bursă, poate plăti comisioane? Fiind listată la bursă, trebuie să justifice fiecare ban. Noi niciodată nu am discutat cu vreun actor politic despre această licitație.”, a declarat Barsanti.

Cu alte cuvinte, Barsanti și-a asumat rolul de reprezentare a Fincantieri.

„Nu are nici o legătură. S-a emis chiar un comunicat de presă. Nu știm nimic de șase luni de zile despre licitație. Legătura mea cu domnul Lulache este mult mai veche. Nu are nici o treabă cu licitația. Dumneavoastră credeți că firma Fincantieri, care este listată la bursă, poate plăti comisioane? Fiind listată la bursă, trebuie să justifice fiecare ban. Noi niciodată nu am discutat cu vreun actor politic despre această licitație.”, a completat acesta.

Riccardo Barsanti nu a explicat nici de ce a cumpărat o firmă de „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” (când firmele de care se ocupă au legături cu armele) și nici, mai ales, cum a ajuns să cumpere o astfel de firmă exact de la fiul Flaviei Teodosiu.