Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic.
ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic.

ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic.

Liviu Dragnea este cel mai contestat lider al PSD din ultimii 30 de ani. Auzi de la colegii săi o mulțime de istorii suprarealiste. Este descris în culori sumbre. Paranoic. Grosolan. Dictatorial.

Și cu toate astea, după eșecul puciului Stănescu – Firea – Țuțuianu putem spune că Liviu Dragnea supraviețuiește de fiecare dată. Mai are puțin și îl egalează pe Țarul Alexandru al II-lea căruia i-a trecut glonțul pe la ureche de 7 ori. Care este rețeta succesului? Pentru a înțelege trebuie să mergem puțin în istorie.

PSD a reprezentat dintotdeauna Partidul-Stat. Chiar și când n-a fost la putere a arătat că are putere.

Din 1990 când s-a înființat ca FSN (Frontul Salvării Naționale) a reprezentat continuatorul Partidului Comunist Român, luându-i locul instantaneu în toată România. Cu aceeași naturalețe cu care Ion Iliescu s-a așezat pe scaunul încă fierbinte și umed al lui Nicolae Ceaușescu. Numai că dacă FSN a preluat toată structura logistică și umană a PCR, Ion Iliescu, ca să fie sigur că nu va fi deranjat cu destăinuiri neplăcute, a avut grijă ca Nicolae Ceaușescu să fie eliminat în cazarma de la Târgoviște. 

Aș numi acesta păcatul originar al PSD, o naștere chinuită marcată de o moarte violentă. 

După evenimentele din 1989-1990, a urmat o perioadă în care FSN s-a transformat în FDSN (Frontul Democratic al Salvării Naționale), în urma rupturii dintre Ion Iliescu și Petre Roman, apoi a devenit PDSR (Partidul Democrației Sociale din România) în 1993, într-o primă tentativă simbolică de rupere de trecutul comunist. A guvernat în tandem cu Ion Iliescu până în 1996. Când se produce Schimbarea.

Plecați de la putere, nu au renunțat nici un moment să revină, iar acest lucru s-a întâmplat în alegerile din 2000, când Iliescu și ai săi social-democrați au câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare. 

Momentul cheie este anul 2001, când sub conducerea lui Adrian Năstase, PDSR încearcă să devină un partid social-democrat de factură occidentală, modern și în primul rând își schimbă numele în PSD (Partidul Social Democrat) după ce fuzionează cu PSD-ul lui Sergiu Cunescu. Apoi Adrian Năstase aduce o serie întreagă de oameni noi în politică, guvernul său fiind considerat cel mai bun din istoria post-decembristă.

Amintiți-vă cum arătau în perioada 2000-2004, oameni ca Mircea Geoană, Mihai Tănăsescu, Ioan Rus, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea, Eugen Bejenariu, Vasile Dâncu, Cozmin Gușă, alături de Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Rodica Stănoiu, Viorel Hrebenciuc, Șerban Mihăilescu. Păreau o forță de neoprit.

PDSR continuă drumul de la Est la Vest într-o manevră menită să-l rupă definitiv de trecutul comunist și devine membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste, în 2005

Acesta a fost apogeul PSD-ului, după acest an partidul devenind o mașină de curse care își aruncă șoferul prin parbriz de fiecare dată când pierde o competiție. O mașină pe care o putem boteza Comitetul Executiv, sau pe scurt, CEx. 

Într-un CEx (2005) la hotelul “Confort” (sic!) a fost sacrificat Adrian Năstase, după care tot într-un CEx (2011) a fost debarcat Mircea Geoană și exclus din partid de către Victor Ponta, cel care acum publică fotografii din vilele SRI (ilustrându-ne serialul “Noi suntem Statul”) din postura de fost președinte al PSD, exclus de un CEx (2017). Tot într-un CEx a fost decisă și soarta lui Liviu Dragnea. De data asta, în favoarea sa. 

Ce s-a schimbat față de precedentele exemple? În primul rând a lipsit o alternativă reală la Liviu Dragnea. Baronii PSD știau că pe Năstase l-au înlocuit cu Geoană, pe Geoană cu Ponta, iar acum îl aveau pe Dragnea. Deci ce aveau de ales în locul său? Pe Viorica Dăncilă…

Propunerea ca Viorica Dăncilă să preia PSD a fost o improvizație și o glumă proastă. Aici au pierdut momentul contestatarii președintelui PSD. Liderii organizațiilor locale din CEx au suficientă experiență politică ca să-și dea seama că propulsarea primului-ministru nu poate fi decât un drum rapid spre prăbușirea partidului. Iar atitudinea Vioricăi Dăncilă, care s-a lipit ca timbrul poștal de Liviu Dragnea, a rezolvat orice dilemă. 

În al doilea rând, umbra Statului-Paralel a bântuit și această reuniune. Chiar dacă Liviu Dragnea a renunțat să-i mai facă uneltele SPP-SRI-Iohannis pe semnatarii scrisorii, n-au lipsit semnalele de alarmă. Râvna cu care Victor Ponta a încercat să-l lege de reuniunile de la K2, aplombul televiziunilor anti-Dragnea în a o susține pe Gabriela Firea, știrile pe surse care indicau 80-100 de semnatari ai scrisorii, au pus liderii locali de partid în fața unei alegeri greu de făcut. 

În al treilea rând, așa cum am încercat să vă arăt, PSD este continuatorul PCR, de la care a preluat maniera brutal bolșevică de a conduce structurile de putere. Un Partid-Stat care se va lăsa condus de un președinte descris de colegii săi ca fiind paranoic, grosolan și dictatorial, până când va avea o alternativă reală sau va pierde guvernarea!

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.