Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea amână Codul fiscal să arate că e șef în PSD
Dragnea amână Codul fiscal să arate că e șef în PSD

Dragnea amână Codul fiscal să arate că e șef în PSD

Noul Cod fiscal a fost amânat de Coaliția de guvernare pe motiv că ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, nu ar fi prezentat impactul bugetar după întâlnirea tehnică dintre reprezentații partidelor. Joi, o nouă rundă de discuții

Coaliţia de guvernare a decis, ieri, într- o şedinţă anunţată public cu doar 30 de minute înainte, că vor amâna cu o săptămână adoptarea Codului fiscal. În mai puțin de o oră, liderii PSD, UNPR și ALDE au decis ca sesiunea parlamentară extraordinară să fie anulată, iar vinovat al acestei situaţii ar fi chiar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit unor surse EVZ, preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea a fost deranjat de faptul că în chestiunea Codului fiscal nu au mai existat și discuțiile politice care trebuia să aibă loc după cele tehnice şi că nu şi-a dat acordul pe rezultatul negocierilor de joi.

„Ministrul Teodorovici a avut un singur mandat de la mine, să asculte și să furnizeze toate datele care-i sunt cerute ca ministru de Finanțe. (…) A greșit, da. Pentru că la o întâlnire cu liderii politici merg liderii politici şi cei care au mandat”, a spus Dragnea revoltat la finalul şedinţei.

Potrivit surselor EVZ, Teodorovici nu ar fi avut acordul lui Dragnea la discuţia de joia trecută, ci doar pe cel al premierului Victor Ponta, lucru care l-ar fi iritat pe preşedintele interimar al PSD. Nu în ultimul rând, nu este exclus ca Dragnea să dorească schimbarea lui Eugen Teodorovici de la conducerea ministerului de Finanțe, potrivit unor surse din coaliţie, în condiţiile în care acesta este şi un apropiat al premierului Ponta. „Nu se pune problema de vreo remaniere până când nu avem Codul fiscal adoptat. După, mai vedem”, spun surse din PSD.


FOTO: Teodorovici a explicat că este nevoie de o întâlnire la nivel politic, fi ind vorba de o decizie care se ia la nivelul partidului şi al coaliţiei. FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUImediat după şedinţa Coaliţiei, conducerea restrânsă a PSD s-a reunit, după o pauză de trei săptămâni. „Lucrurile au fost neşteptat de calme la şedinţă”, au declarat, pentru EVZ, surse participante la şedinţă. Cu toate acestea, de faţă cu colegii de partid, Dragnea l-ar fi tras la răspundere pe Teodorovici pentru că nu a prezentat niciun document referitor la impactul bugetar pe care îl are Codul fiscal în forma agreată cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu reprezentanţii partidelor politice în discuţia tehnică joia trecută. „Dragnea i-a cerut lui Teodorovici un document cu impactul bugetar până joi”, spun sursele EVZ. Totodată, preşedintele interimar al PSD s-ar mai fi arătat supărat de faptul că partidul „rămâne în umbră în cazul Codului fiscal”.

După şedinţa PSD, Liviu Dragnea a contactat-o telefonic pe Alina Gorghiu, copreşedinte PNL, şi au stabilit ca întâlnirea liderilor politic să aibă loc joi, de la ora 10.00, la Palatul Parlamentului. Premierul Victor Ponta nu va participa la discuţii deoarece se află într-o vizită oficială în Republica Moldova. „Joi sunt la Chișinău. Mă întâlnesc cu primul-ministru al Republicii Moldova”, a declarat Ponta. Referitor la amânarea votului privind Codul Fiscal pentru a mai exista o discuţie politică, prim-ministrul a spus: „Nu mă întrebaţi pe mine chestiunea aceasta. Eu mi-am făcut treaba şi am pus pe masa Parlamentului un cod foarte bun şi sunt convins că, până la urmă, va fi votat”.

Amânarea, agreată de Putere și Opziție

UNPR, ALDE şi PNL au salutat decizia de a amâna votul privind Codul fiscal. „UNPR a susţinut că este nevoie de discuţii tehnice, urmând să ne întâlnim şi cu colegii din Opoziţie, la nivelul preşedinţilor de partide parlamentare şi să luăm o decizie politică”, a declarat preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea. Potrivit unor surse politice, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu va susţine, alături de Coaliţie, Codul fiscal.


FOTO: Cei doi co-preşedinţi ALDE – Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu – şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea susţin amânarea Codului FOTO: NICU DÎRDÎIACGorghiu a declarat că o discuţie politică pe Codul fiscal este necesară, punctând că pentru prima oară coaliţia de guvernare se disociază de „heirupismul” premierului.

Taxa pe stâlp ar putea fi păstrată

Eugen Teodorovici şi-a justificat declaraţia potrivit căreia s-ar fi ajuns la un acord pe noul Cod fiscal şi că nu mai e nevoie de o discuţie politică precizând că în urma discuţiilor au rezultat cele cele două măsuri propuse de PNL. „Am spus că a fost discuţie tehnică şi că astea au fost cele două măsuri propuse (TVA şi supraaciza – n.r.) de cei de la PNL. Noi ne-am spus punctul de vedere ca Minister al Finanțelor, la nivel de Guvern, acum se poartă încă discuții de acest fel de care v-am spus. Vom vedea exact dacă sunt cele două măsuri sau dacă mai sunt şi altele”, a afirmat el. La întâlnirea care va avea loc joi, liderii politici ar putea aduce unele modificări la Codul fiscal. Atât Puterea, cât şi Opoziţia susţin în continuare reducerea TVA în două trepte – mai întâi la 20% şi apoi la 19%. Deşi iniţial au decis ca taxa pe stâlp să fie eliminată, surse din PSD au declarat pentru EVZ că aceasta ar putea fi menţinută încă un an, până în 2017. Şi PNL doreşte păstrarea acestei taxe însă ei caută o soluţie pentru adoptarea diferenţiată a taxei pe stâlp.