Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea a venit cu buza umflată din Israel – EXCLUSIV EVZ –
Dragnea a venit cu buza umflată din Israel – EXCLUSIV EVZ –

Dragnea a venit cu buza umflată din Israel – EXCLUSIV EVZ –

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, au refuzat să se întâlnească pe 5 martie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Cei doi l-au preferat pe guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, pe care l-au catalogat ca fiind un “prieten adevărat”.

Liviu Dragnea a încercat să-şi construiască, în ultimul an, o relaţie specială cu Israelul. EVZ a scris în exclusivitate despre aventurile lui Dragnea în compania evreilor. După ce a câştigat alegerile parlamentare, liderul PSD nu reuşeşte să ajungă premier dar conduce de facto Guvernul prin miniştri loiali. În acelaşi timp, devine preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În această calitate, Dragnea a făcut în 4-6 martie prima vizită în Israel de la preluarea guvernării de către PSD, o vizită pe linie parlamentară. Alături de liderul PSD au mai zburat spre Tel Aviv şeful cancelariei lui Dragnea, Anca Spiridon, deputaţii Georgian Pop (PSD) şi Silviu Vexler (minorităţi) dar şi ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Liviu Dragnea fusese invitat în Israel încă din 18 decembrie 2016 de preşedintele Knessetului, Yuli-Yoel Edelstein, pentru participarea la Seminarul internaţional Diasporas 2017. Potrivit proiectului de program al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea ar fi vrut să se întâlnească pe 5 martie, Duminică, la Ierusalim, cu preşedintele statului Israel, Reuven Rivlin, iar în aceeaşi seară, de la 19.15, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Întâlnirile nu au mai avut loc.

In seara zilei de 5 martie, Netanyahu s-a întâlnit cu guvernatorului New York-ului, Andrew Cuomo, pe care l-a catalogat ca fiind “un adevărat prieten al Israelului”. În aceeaşi zi, preşedintele Israelului s-a întâlnit şi el cu Andrew Cuomo şi au mers împreună la Yad Vashem.

Refuzul celor doi a venit în contextul în care cabinetul social-democrat s-a confruntat cu o criză majoră de imagine generată de adoptarea OUG 13 prin modificarea legislaţiei penale precum şi a proiectului privind graţierea.

Ce a făcut Dragnea în Israel?

În lipsa întâlnirilor de top pe care spera să le bifeze, liderul PSD a discutat cu liderul Partidului Muncii, Isaac Herzog, cu liderul grupului parlamentar de prietenie cu România din Knesset, Yoseph Yonah şi cu preşedintele Knessetului, Yuli-Yoel Edelstein.

Posibile contracte militare

Potrivit informării oficiale depuse la finalul vizitei în Israel, delegaţia română condusă de Liviu Dragnea a discutat cu evreii despre oferirea unor "oportunităţi companiilor israeliene de a participa la programele" din domeniul militar ale României.

„În cadrul convorbirilor cu partea israeliană, au fost abordate subiecte de interes pe linia cooperării între cele două foruri legislative, român şi israelian, precum şi proiecte bilaterale vizând sectorul medical, militar, de investiţii, educaţie şi turism, care vor putea contribui la Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, creat de noul Guvern de la Bucureşti. În contextul alocării de către partea română a 2% din PIB pentru apărare, cooperarea bilaterală în domeniul militar ar putea fi intensificată, oferindu-se oportunităţi companiilor israeliene de a participa la programele aferente", potrivit informării.

„Un subiect aparte l-a constituit cooperarea şi interesul de a atrage investiţii israeliene în infrastructură, cercetare, cu precădere în sectorul medical, dar şi în ceea ce priveşte construcţia spitalelor regionale din ţara noastră”, se mai arată în document.