Veste importantă pentru Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor care în prezent este închis la Penitenciarul Rahova.
Ce n-a reuşit Dragnea în 7 ani, adică din 2005, când a dispărut ultima librărie din judeţul Teleorman, şi până în 2012, când s-a încheiat mandatul lui la Consiliul Judeţean, a reuşit o asociaţie culturală.
În prim-plan apare Asociația Culturală „Mihai Murar”, care a înființat prima librărie autentică din Alexandria, conform jurnalistei Carmen Dumitrescu.
Dacă Dragnea se decide să scrie o carte pentru a-şi reduce pedeapsa de 3 ani și 6 luni primită în dosarul angajărilor fictive la DGASPC, ea poate fi distribuită chiar în librăria din Alexandria.
Teleorman, judeţul cu o librărie
Practic, Teleormanul scapă de eticheta de „judeţ fără nicio librărie” odată cu deshiderea uneia chiar la Alexandria, municipiul de reşedinţă al judeţului.
Evenimentul este atât de important încât miercuri, la deschiderea oficială, va participa inclusiv ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Singura librărie din judeţ şi oraş este dotată la standarde moderne şi „nu va fi doar un spaţiu de vânzare”.
Conform unui comunicat al Ministerului Culturii, ea va fi „şi un spaţiu cultural, elegant, dedicat literaturii şi altor arte moderne, un spaţiu deschis evenimentelor culturale şi artistice”.
Cu privire la demersul legat de librărie, ministrul liberal Bogdan Gheorghiu va susţine o declaraţie de presă la ora 13:30.
În 2016 s-a aflat despre lipsa librăriilor
Oficial, despre Teleorman s-a aflat că este un judeţ fără librării în 2016, în urma unei postări a cunoscutului polițist Marian Godină.
La vremea respectivă, autorul cărții „Flash-uri din sens opus” a scris pe Facebook că reprezentanții săi nu au reușit să găsească nicio librărie în Teleorman.
„Uitându-mă pe nişte tabele, m-am mirat când am văzut că nicio librărie din județul Teleorman nu a dorit să aibă pe raft cartea „Flash-uri din sens opus” şi l-am întrebat pe directorul de vânzări al editurii care e explicația.
Mi-a răspuns zâmbind: «E simplu, în județul Teleorman nu există nicio librărie.» Mi-a venit greu să cred, aşa că m-am interesat. Trist, dar adevărat”, spunea Godină.
În 2005 a dispărut ultima librărie
„Până în anul 2005, interesul publicului pentru carte era semnificativ. Pe de o parte, internetul nu era accesibil, iar cărţile alimentau imaginaţia şi spiritul oamenilor.
În acei ani, librăriile funcţionau la Alexandria şi, potrivit celor care obişnuiau să investească în spirit, încasările librăriilor erau consistente.
Apoi, interesul pentru carte a început să scadă. Şi nu doar la nivelul librăriilor care au dat, pe rând, faliment, ci şi la nivelul bibliotecii, care începuse să fie frecventată de tot mai puţini utilizatori” se arăta pe site-ul liberinteleorman.ro în urmă cu 5 ani.
sursa: educatieprivata.ro