
„Europa a impus cu succes tarife pentru ea însăși” - este titlul comentariul lui Mario Draghi, fost premier italian și fost președinte al BCE, publicat sâmbătă în „Financial Times”.
Draghi: doar o schimbare radicală poate scoate UE din criză
Între creșterea economică anemică și amenințările cu taxele vamale americane, „ultimele săptămâni au oferit o reamintire clară a vulnerabilităților Europei”, având în vedere „dependența sa de cererea externă”, mai spune el, citat de Il Corriere della Sera.
„Zona Euro” - scrie Draghi - „abia a crescut puțin la sfârșitul anului trecut, subliniind fragilitatea redresării interne. Și Statele Unite au început să impună tarife asupra principalilor săi parteneri comerciali, UE fiind următoarea în vizor. Această perspectivă generează și mai multă incertitudine asupra creșterii europene, având în vedere dependența economiei de cererea externă”.
Fostul premier italian susține că doar o schimbare radicală poate scoate UE din această situație dificilă, în care s-a băgat din două motive principale: „Primul este incapacitatea de lungă durată a UE de a înfrunta constrângerile sale de aprovizionare, în special barierele sale interne ridicate și obstacolele normative. FMI estimează că barierele interne ale Europei sunt echivalente cu un tarif de 45% pentru producție și 110% pentru servicii”.
GDPR, printre cele mai inepte reglementări
Draghi - și acesta este al doilea factor - se plânge că reglementările UE „au creat obstacole creșterii companiilor tehnologice europene, împiedicând economia să elibereze mari beneficii în ceea ce privește productivitatea”.
Un exemplu este reprezentat de „costurile conformării cu GDPR, despre care se estimează că au redus profiturile micilor companii europene de tehnologie cu până la 12%”.
Draghi: Este necesară o schimbare radicală
„Incapacitatea de a reduce barierele interne a contribuit și la dependența Europei de comerț, care reprezintă astăzi 55% din PIB în Zona Euro, în timp ce în China este de 37%, iar în Statele Unite doar 25%”.
Acestea sunt reguli care - amintește Draghi - au fost concepute „pentru a proteja cetățenii de riscurile noilor tehnologii. Barierele interne sunt o moștenire a vremurilor, în care statul național era cadrul natural de acțiune.
Dar acum este clar că a acționa în acest fel nu a adus nici bunăstare europenilor, nici finanțe publice sănătoase, cu atât mai puțin autonomie națională, care este amenințată de presiunile din străinătate. Iată de ce este necesară o schimbare radicală”.
(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)