Draga Olteanu face rime pentru gospodine

Actriţa a înregistrat 22 de reţete pe audiobook-ul "Golătatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul", lansat de curând.

Draga Olteanu-Matei „a brevetat“ pârjoala moldovenească joi, la Bucureşti, la lansarea audiobook- ului „Golătatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul“, o colecţie de 22 de reţete în versuri şi în proză scrise şi citite de actriţă. CD-ul este editat de Humanitas Multimedia. Delicatesa supremă, „preparată“ în poezia „Mic tratat despre pârjoală“, a fost gustată, la propriu, la evenimentul de lansare. Au dat pe gât câte o pârjoală, cu o gură de rachiu de schinduf, Mircea Albulescu, Iurie Darie, Mitică Popescu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ileana-Stana Ionescu, Ion Lucian şi Valentin Uritescu.

„Ideea a fost a Humanitasului. Aveam nişte reţete culinare şi voiam să văd dacă sunt bune sau rele, aşa că le-am dat la citit. Şi uite aşa a ieşit cartea vorbită. Intenţia mea este să amuz gospodinele cu ea“, a spus actriţa în vârstă de 75 de ani.

Rime la bucătărie

Inspiraţia poetică i-a venit într-o zi cam mohorâtă, la munte. „M-am apucat de treaba asta într-o zi cu ploaie, la Ceahlău. Eram cu soţul meu şi de patru zile nu mai ieşisem din cameră. Noi şi astăzi vorbim ca două babe în faţa porţii, deşi suntem căsătoriţi de 38 de ani. Ne jucam rime, anagrame şi a venit vorba de-o rimă la pârjoală. După ce am terminat jocul, am mai «smângălit» o strofă, i le-am citit, ne-am amuzat. Altădată, gătind la bucătărie, mi-a mai venit câte o idee-două şi aşa au ieşit opt poezii, în vreo doi ani“, a povestit actriţa.

Când a venit vorba de înregistrări, doamna Draga s-a poticnit un pic. „Nu mi-a plăcut niciodată vocea mea. Mi se părea gâjâită şi am mai gâjâit-o şi eu cu ţigările. Le-am spus celor de la Humanitas că nu am încredere în vocea mea.“

Ciorba rusească şi chifteaua românească

Prima poezie, şi cea mai lungă, este „Mic tratat despre pârjoală“, în care se face lumină o dată pentru totdeauna între „pârjoală“, „chiftea“ şi „piftea“. Într-o alta, Draga Olteanu serveşte o ciorbă de peşte rusească, Uha, la pachet cu poveşti dintr-o călătorie în Uniunea Sovietică.

Ultimele trei reţete de pe audiobook au fost trimise de Aglae Drogli, sora cea mare a lui Mihai Eminescu, surorii sale mai mici, Harieta.

Valentin Uritescu, unul dintre actorii care a citit deja, pe şase audiobook-uri, celebrele reţete ale lui Păstorel (seria „Gastronomice“, una dintre cele mai bine vândute de la Humanitas Multimedia), e convins că „Draga sigur va bate la fund succesul meu“.

„Aş mai scrie versuri, dar îs aşa de prinsă în alte lucruri foarte importante şi nu pot să renunţ. Cartea asta vorbită e o virguliţă, aşa, între câte cărţi de bucate există“, a spus Draga Olteanu-Matei, care s-a mutat definitiv la Piatra-Neamţ, după o carieră de peste 50 de ani în teatru şi film. Acolo a înfiinţat „Teatrul Vostru“, unde montează spectacole cu actori amatori, şcoliţi de ea.

Audiobook-ul „Golătatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul“ poate fi cumpărat din librării la preţul de 25 de lei.