Măsuri drastice în spitale. Numărul operațiilor se reduce drastic

Dr. Bogdan Tănase, de la Institutul Oncologic București, afirmă că pacienții cu alte afecțiuni grave, precum bolnavii de cancer, vor fi afectați indirect de coronavirus deoarece li se va reduce drastic accesul în spitale sau la medic.

"Numărul intervențiilor chirurgicale din spitalele românești se recomandă a fi redus în luna martie cu 80%, iar consultațiile și tratamentele din ambulator cu 50%, pentru a fi păstrate resurse care ar putea fi necesare mai târziu în tratarea pacienților infectați cu coronavirus", declară Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor.

Recomandarea apare într-un document semnat de ministrul Victor Costache, care circulă în acest moment la nivelul nivelul Direcțiilor de sănătate publică „și care spune că recomandarea este de a menține cuantumul intervențiilor chirurgicale la 20% din câte au fost în luna februarie. Practic, este vorba despre o scădere cu 80% a intervențiilor chirurgicale, față de numărul din luna februarie, iar la activitatea din ambulatoriu, o scădere cu 50%.

O altă mare problemă este faptul că, în acest moment, doar medicii din spitalele de boli infecțioase au acces la teste de diagnostic pentru coronavirus. Practic, medicii din celelalte spitale nu își pot testa pacienții: „Ar trebui să avem acces la o utilizare mai liberală a testelor de diagnostic pentru coronavirus. În momentul de față, în București spre exemplu, cine decide dacă se testează sau nu un pacient sunt exclusiv medicii de la Institului de Boli Infecțioase Matei Balș și de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș. Cred că ar trebui liberalizat lucrul ăsta. Asta e una dintre probleme”, subliniază medicul Bogdan Tănase.

Bogdan Tănase crede că: „Nu s-au făcut teste suficiente, după părerea mea". „Evoluția situației ne va spune dacă am luat măsuri la timp sau nu”, este concluzia președintelui Alianței Medicilor, citat de hotnews.