Cercetătorii au folosit imagini prin satelit ale parcărilor din spitalul Wuhan – orașul în care pandemia Covid-19  a izbucnit pentru prima dată la sfârșitul lui 2019 – pentru a analiza frecvența sosirilor și plecărilor.

De asemenea, au colectat datele introduse în motoarele de căutare, legate direct de simptomele coronavirusului, de exemplu: „diaree” sau „tuse”.

Studiul arată că ocuparea parcărilor spitalicești a crescut brusc începând cu august 2019. „În august, am identificat o creștere singulară a căutării cuvântului „diaree” care nu a fost observată în sezoanele precedente de gripă, ai adăugat cercetătorii.

„Creșterea traficului spitalicesc și a datelor de cercetare cu privire la simptomele din Wuhan a precedat începerea documentată a pandemiei SARS-CoV-2 în decembrie 2019”, se arată în studiu.

Oamenii de știință specifică: „Deși nu putem confirma că creșterea volumului este direct legată de noul virus, dovezile noastre coroborează alte lucrări recente care arată că răspândirea Covid-19 a avut loc înainte de identificarea virusului la piața fructelor de mare din Huanan (Wuhan)”.

Potrivit autorilor studiului,  virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei și a circulat deja înainte de începerea epidemiei, scrie 7 sur 7.be.

Analiza a constatat o creştere abruptă a ocupării locurilor de parcare de la spitale în august 2019. În plus, „în august, am identificat o creştere unică a căutărilor referitoare la diaree, ce nu a mai fost observată în timpul sezoanelor gripale anterioare şi care nu a mai fost asociată cu căutările datelor referitoare la tuse”, menţionează studiul, scrie și Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a reacționat la publicarea studiului.

În cadrul unui briefing de presă susținut marți, ea a anunțat că nu a citit studiul, dar a respins concluziile.

„Cred că este absurd, de fapt extrem de absurd, să tragem acest tip de concluzii pe baza observațiilor superficiale precum traficul crescut”, a spus ea.