Aeronava trebuia să aterizeze la Paris în jurul orei 12.10 (ora României). Compania Air France a furnizat lista pasagerilor "cursei negre", pe aceasta figurând şi o româncă, Violeta Băjenaru, în vârstă de 33 de ani, din Buzău.

Violeta Bajenaru-Declerck, care conducea departamentul de relaţii internaţionale al Şcolii superioare a lemnului din Nantes, efectua în Brazilia o vizită de lucru, instituţia pe care o reprezenta colaborând cu Universitatea Federală Parana din Curitiba.

Ea se căsătorise civil acum un an, cu un cetăţean de origine franceză.

Marţi, echipajul unei nave comerciale franceze a observat mai multe resturi ale fuzelajului unei aeronave care pluteau pe apele Oceanului Atlantic, în apropierea coastei Senegalului. Alte resturi la 650 de kilometri nord-est de insula Fernando de Norohna. Ancheta în acest caz se anunţă extrem de anevoioasă, experţii spunând că este posibil ca elementul cheie- cutia neagră a avionului- să nu fie găsit niciodată.

Ipotezele privind cauzele accidentului variază de la posibilitatea unui act terorist, la viteza greşită în condiţii meteorologice extrem de nefavorabile. Publicaţia Le Monde a susţinut că Airbus va emite o recomandare ca, "în cazul unor condiţii meterologice dificile, echipajul trebuie sa conserve puterea reactoarelor şi să menţina înclinarea corectă pentru a menţine avionul în linie".

Vineri, ancheta a fost bulversată de anunţul unui reprezentant al forţelor aeriene braziliene, care a precizat că resturile găsite în Oceanul Atlantic de către echipele de căutare nu provin de la aeronava Air France. Nici urmele de combustibil observate în ocean nu ar proveni de la un avion, ci de la un vapor.

O nouă informaţie în acest caz este aceea potrivit căreia aeronava Airbus aparţinând companiei Air France a transmis 24 de mesaje care semnalau diferite erori tehnice, înainte de a se prăbuşi.

DEZBATERE EVZ: Cât de sigur este transportul aerian?

Comandantul de la Clinceni, mort într-un zbor de antrenament

Vineri seară, un accident aviatic a îndoliat şi România. Comandantul aerodromului Clinceni, pilotul Mihai Dobre, în vârstă de 28 de ani, a murit, după ce avionul de antrenament pe care îl conducea s-a prăbuşit. Conform primelor cercetări, accidentul ar fi fost provocat de probleme tehnice.

În linie dreaptă pentru euroalegeri

Elena Băsescu, mezina preşedintelui, a fost vedeta săptămânii pre-electorale. După ce s-a jucat cu susţinerea şi dezaprobarea legalizării marijuanei, EBA a povestit despre relaţia sa cu fiul lui Viorel Hrebenciuc, pe care a calificat-o drept "o întâlnire karmatică". Ea a vorbit şi despre tatăl său, subliniind că acesta nu are comportamentul unui dictator. Uitaţi-vă cât de liberă este presa", a argumentat fiica preşedintelui.

Şi, după principiul "nicio zi fără EBA", Elena a mai făcut o gafă miercuri, când s-a refeit la oraşul Cluj ca la "capitala culturală a Aradului", greşeală pe care şi-a corectat-o imediat. O ultimă acţiune electorală a fost participarea la o reuniune cu membrii comunităţii de romi, acţiune organizată de liderii ai PDL. Elena Băsescu şi-a pus flori în păr şi a dansat pe ritmuri de manele, printre romii din Târgovişte, după care a găsit o asemănare între Vasile Blaga şi celebrul câine Vasile care a păzit mai bine de zece ani sediul din Modrogan: fidelitatea.

Fostul premier, Adrian Năstase, a identificat în familia Băsescu vinovatul pentru absenţa temelor europene din campania electorală. El consideră inacceptabil faptul că discuţiile au coborât la nivelul analizelor gramaticale sau semantice aplicate discursului rostit de EBA, sugerând că aceasta nu avea ce căuta în cursa electorală din start.

Astăzi, românii sunt chemaţi la urne să îşi aleagă reprezentanţii pentru Parlamentul European. Campania pentru europarlamentare a fost însă deturnată spre bătălia prezidenţiabililor. Partidele şi candidaţii lor au eşuat în a declanşa o dezbatere pe teme europene de interes public, ei încercând să îşi asigure o poziţie cât mai bună pentru prezidenţiale.

DEZBATERE EVZ: De ce nu mai votează românii?

Mai multe îmbolnăviri cu gripă porcină

După ce, săptămâna trecută, a fost anunţată prima contaminare cu virusul AN1H1, zilele trecute au fost confimate noi îmbolnăviri. Astfel, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noua gripă a ajuns la nouă. În faţa acestei ameninţări, ministrul Ion Bazac a afirmat că virusul ar putea fi izolat până la sfârşitul lunii, iar vaccinul ar putea ajunge în România cel mai devreme în septembrie.

Majoritatea persoanelor care intră în România şi vin din zone de risc precum SUA, Canada, Mexic fentează controlul de la graniţă şi nu completează chestionarul în care sunt întrebaţi despre starea de sănătate.

Gripa porcină readuce în prim-plan lecţiile date omenirii de teribila pandemie din 1918-1919. Ultima sută de ani numără zeci de milioane de victime ale gripelor exotice „dotate” cu apelative clasice- gripa spaniolă, gripa asiatică sau pandemia Hong Kong.

Sorana Cârstea, aproape de semifinalele Roland Garros

La a doua sa participare la Roland Garros, Sorana Cîrstea, în vârstă de 19 ani, a uimit Parisul. Ea a reuşit calificarea în sferturile de finală ale celui de-al doilea turneu de Mare Şlem al anului.

Deşi a ratat calificarea în semifinalele de la Roland Garros, Cîrstea a realizat cea mai bună performanţă a tenisului feminin românesc din ultimii 12 ani. Românca a pierdut în faţa australiencei Samantha Stosur, scor 1-6, 3-6. Românca a fost cea mai tânără jucătoare ajunsă în „sferturile” ediţiei din acest an a Openului francez.

România n-a mai cunoscut o asemenea performanţă la feminin din 1997, când Ruxandra Dragomir s-a oprit în „sferturi” la Roland Garros, iar Irina Spârlea – în semifinale la US Open.