Două portrete realizate de Rembrandt au fost descoperite într-o colecție privată din Marea Britanie. Specialiștii spun că cele două tablouri sunt necunoscute și foarte rare. Valoarea lor este estimată la milioane de euro.
Tablourile semnate de Rembrandt sunt ale unor rude ale pictorului olandez. Ele vor fi vândute la licitație cu sume cuprinse între cinci și opt milioane de lire sterline. Cele două portrete sunt datate din anul 1635 și reprezintă un soț și o soție în vârstă, care erau rude prin alianță cu Rembrandt. Unul dintre tablouri îl înfățișează pe instalatorul bogat Jan Willemsz van der Pluym, iar în celălalt se află soția sa Jaapgen Carels.
Cei doi proveneau dintr-o familie cunoscută din orașul olandez Leiden. Fiul celor doi a fost căsătorit cu verișoara lui Cornelia van Suytbroec. Cuplul a avut un singur copil, Karel van der Pluym, despre care se crede că a fost colegului lui Rembrandt. Experții de la casa de licitații Christie's, care se ocupă de vânzare, au transmis că cele două portrete au o „linie de proveniență remarcabilă, practic neîntreruptă”.
Tablourile au rămas în familie până în anul 1760. La un an de la moartea strănepotului cuplului, Marten ten Hove, acestea au ajuns la Varșovia în colecția contelui Vincent Potocki. La scurt timp au ajuns la baronul d'Ivry din Paris. Cele două tablouri au intrat în colecția lui James Murray, primul baron Glenlyon. Operele de artă au fost scoase la vânzare în iunie 1824 la Christie's. Portretele au rămas în Marea Britanie de la acea vânzare, iar experții nu au mai avut acces la ele.
Când au fost descoperite tablourile realizate de Rembrandt
Henry Pettifer, vicepreședinte internațional adjunct al secției de picturi Old Master la Christie's, a spus că cele două tablouri au fost descoperite în urmă cu câțiva ani în timpul unei „evaluări de rutină pentru a examina conținutul unei case”. Oficialul a mai adăugat că cele două portrete au stârnit imediat un „interes teribil”. Chiar și proprietarii au fost surprinși de cererea mare.
„Nu cred că s-au interesat. Nu aveau așteptări în privința acestor tablouri”, a mai spus Pettifer despre proprietatii tablourilor. Reprezentantul Christie's a mai adăugat că a fost „incredibil de entuziasmat” atunci când a văzut cele două portrete, dar nu a tras imediat o concluzie. Cele două tablouri au fost analizate timp de o lungă perioadă de timp la Muezeul Rijksmuseum din Amsterdam.
„Ceea ce este extraordinar este că picturile erau complet necunoscute. Ele nu apăruseră niciodată în literatura despre Rembrandt din secolul al XIX-lea sau al XX-lea, așa că erau complet necunoscute”, a declarat Pettifer. Tablourile vor fi expuse la New York și la Amsterdam săptămâna viitoare. Ulterior, ele se vor întoarce la Londra pentru o expoziție de pre-vânzare și pentru licitația din 6 iulie, informează CNN.