Dr. Ina Petrescu lucrează de 19 ani în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. Este medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă. În urmă cu două zile dr. Ina Petrescu a făcut parte dintr-o echipă mixtă care a realizat două mastectomii subcutane cu prezervarea complexului areolo-mamelonar urmate de reconstrucție imediată cu implant
Acest medic a văzut și tratat multe cazuri în cariera sa medicală și a constatat o scădere a vârstei pacientelor diagnosticate cu cancer mamar. Tinerele operate miercuri la SUUB aveau 31 de ani și 33 de ani.
„Am constatat, în ultimii ani, o scădere îngrijorătoarea a vârstei de la care femeile sunt diagnosticate cu cancer mamar. Cea mai tânără pacientă a mea avea 26 de ani la momentul dignosticului cu cancer mamar”, spune dr. Ina Petrescu. 172 de paciente au beneficiat de implant mamar în cadrul SUUB, din iulie 2014, de la debutul Subprogramului de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare. Sunt cele mai multe reconstrucții care s-au făcut la nivel național prin acest program. Aceste paciente au beneficiat de diverse tipuri de reconstrucție, de la reconstrucția cu implant direct până la reconstrucția cu țesut sau combinația dintre cele două metode. „Reconstrucția mamară se poate face simultan cu momentul mastectomiei în cazurile diagnosticului în stadii incipiente. Dacă pacienta necesită radioterapie după operație atunci momentul reconstrucției se amână după încheierea tratamentului oncologic, un an sau 2 ani”, adaugă dr. Ina Petrescu.
Pacientele trebuie să știe că au șanse mari să învingă boala
Miercuri, 6 martie, în Secția Chirurgie 4 a SUUB, două paciente de 31 și 33 de ani au suferit două mastectomii subcutane cu prezervarea complexului areolo-mamelonar urmate de reconstrucție imediată cu implant. Intervențiile au durat 6 ore și fost coordonate de dr. Sebastian Grădinaru, dr. Cătălin Aliuș și dr Ina Petrescu. „În clipa în care o femeie primește vestea diagosticului de cancer mamar întregul ei univers este răsturnat, iar șocul este foarte puternic. O femeie aflată în acest moment de cumpănă al vieții trebuie să știe că la ora actuală tratamentul este foarte eficace și că poate beneficia de reconstrucție decontată de sistemul de asigurări”, spune dr. Ina Petrescu. La SUUB, pacientele beneficiază de suport psihologic, având în vedere că pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei.