ACUZAŢII: 2.000.000 de români fură asigurările sociale

Din cei opt milioane de asistaţi social din România, circa două milioane primesc în mod fraudulos ajutoarele, potrivit ministrului Muncii.

Primeau ajutoare de la stat "pentru susţinea familiei" cu toate că aveau maşini şi tractoare noi, munceau în străinătate şi deţineau numeroase terenuri. Alţii au beneficiat de sprijin de la primării pentru încălzire fără să prezinte acte din care să rezulte ce venituri au sau fără a fi vreodată vizaţi de anchete sociale. Toate aceste nereguli au fost depistate de inspectorii sociali în numeroase judeţe din ţară.

Din cele opt milioane de asistaţi sociali, aproximativ două milioane primesc ajutoare în mod fraudulos, spune ministrul Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale, Sebastian Lăzăroiu. Cele mai multe dosare cu probleme au fost înregistrate în zona de sud a ţării, în ograda primarilor PSD sau PNL.

Asistaţi cu terenuri vaste, maşini şi tractoare noi

Spre exemplu, în judeţul Caraş- Severin, comuna Zăvoi (satul Măru), din cele 39 de dosare verificate atât administrativ, cât şi în teren, şase dosare au fost propuse spre încetare şi 13 dosare spre suspendare.

"Beneficiarii de alocaţii pentru pentru susţinerea familiei (ASF) erau plecaţi la muncă în străinătate; deţineau bunuri precum tractoare şi autoturisme noi, terenuri intravilane şi extravilane peste limita permisă", detaliază inspectorii Ministerului Muncii.

În ceea ce priveşte ajutoarele de încălzire, mii de dosare cu probleme au fost depistate numai în Prahova: la Primăria Băneşti, spre exemplu, au fost identificate 31 dosare ale celor care primeau ajutor de încălzire cu lemne şi 448 dosare ale beneficiarilor de ajutor de încălzire cu gaze naturale care nu conţineau adeverinţele de venit ale primitorilor.

Cazuri similare au fost depistate în număr mare şi în Neamţ, Ialomiţa sau Tulcea.

Numai la acordarea ajutoarelor pentru încălzire au fost depistate circa 80.000 de dosare cu nereguli între ianuarie şi martie 2011. După verificarea a 3.977 de dosare pentru acordarea alocaţiilor de sprijin social pentru familiile cu venituri mici, 1.179 din dosare prezentau erori constând în lipsa anumitor acte care să dovedească că veniturile se încadrează în limita impusă de lege.

Conform statisticilor Ministerul Muncii, în urma controalelor, rezultă că 63% din dosarele fraudate sunt în primării care aparţin USL: PSD – 32%, PNL – 26% şi PC – 5%. "Procentul, în cazul celor de la USL, depăşeşte media", adaugă Lăzăroiu.

După estimările ministrului Muncii, în România aproximativ 8,3 milioane de persoane sunt ajutate financiar de stat. "Dintre aceştia, 1,8 milioane nu sunt angajaţi, nu urmează cursurile unei şcoli sau altfel de cursuri de specializare şi nu suferă de vreun handicap. Practic sunt buni de muncă, dar trăiesc din ajutor".

Asistenţa socială costă anual Guvernul 14 miliarde de lei, iar aproximativ 15% din aceşti bani se scurg fraudulos din sistem. Ministrul spune că "actualul sistem de asistenţă socială reprezintă un sistem de fraudă electorală. Statul român aproape că nu controlează banii care se duc pe asistenţă socială. Hiba vine de la Inspecţia Socială care are doar 136 de angajaţi, câte doi în fiecare judeţ, iar restul în Bucureşti, care trebuie să verifice opt milioane de asistaţi social".

Lege pentru stoparea "mitei electorale legale"

Ministrul Lăzăroiu spune că va încerca, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, să introducă o nouă lege a asistenţei sociale, înainte de alegerile locale din toamnă, pentru a stopa "mita electorală legală". Printre măsurile pe care le propune ministrul se numără: trecerea la acordarea de servicii, în loc de bani. Cantinele sociale sau centrele de zi pentru copiii familiilor sărace ar putea înlocui banii pe care îi primesc cei asistaţi, care ar putea de asemenea să fie evaluaţi periodic. Alte măsuri avute în vedere ar putea fi stimularea celor care angajează asistaţi social sau şomeri.

REPLICA PSD

"Ministrul să-l întrebe pe Marian Sârbu"

Ca răspuns la acuzaţiile aduse de ministrul Muncii, Partidul Social Democrat a trimis un comunicat în care susţine că Sebastian Lăzăroiu "lansează atacuri politice pentru a ascunde faptul că nu face nimic pentru românii din afara ţării, în condiţiile în care tot mai multe state europene le închid uşa. Amintim lui Sebastian Lăzăroiu faptul că, începând din 2004, singurul membru al PSD care a avut responsabilităţi legate de Ministerul Muncii a fost domnul Marian Sârbu. Dacă actualul ministru are nedumeriri legate de ceea ce s-a întâmplat în instituţia pe care o conduce, îi recomandăm să întrebe direct la sursă, în cadrul primei şedinţe a coaliţiei de guvernare", se arată în comunicatul PSD. Citiți și:

  • Sebastian Lăzăroiu: Majoritatea fraudelor cu ajutoare sociale, la primăriile USL
  • Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi
  • Evaluarea persoanelor cu dizabilităţi se face în grajduri, în baza unui ordin ilegal