Evenimentul Zilei > Economie > Doua doi din trei români planifică din timp cadourile de Sărbători
Doua doi din trei români planifică din timp cadourile de Sărbători

Doua doi din trei români planifică din timp cadourile de Sărbători

Cei mai mulți români planifică din timp cheltuielile de sărbători și caută să economisească pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie, potrivit unui sondaj online desfășurat pe www.SigurantaFinanciara.ro în perioada 20 noiembrie - 10 decembrie, la inițiativa Provident Financial România.

Mai mult de 65% dintre participanții la sondaj au declarat că își planifică din timp lista de cadouri, coșul de cumpărături și restul achizițiilor specifice și fac tot posibilul să se încadreze în buget.

Circa 29% spun că vor face cumpărăturile de sărbători sporadic, în funcție de oportunități și de buget, chiar dacă se așteaptă să depășească bugetul disponibil.

Circa 43% dintre participanții la sondaj declară că au pus bani deoparte pentru sărbători, urmând să mai completeze cu venituri obținute în luna decembrie dacă este necesar.

În același timp, 13% dintre respondenți spun că nu economisesc specific pentru această perioadă a anului, dar că vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului.

15% dintre români vor cheltui mai puțin

Coșul de cumpărături pentru Crăciun va presupune un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 4 din 10 respondenți, în timp ce 14% spun că vor cheltui mai puțin decât de obicei, întrucât împart cheltuielile pentru masa de Crăciun cu întreaga familie. Restul se așteaptă să cheltuiască mai mult față de coșul săptămânal obișnuit, cuprinși de febra sărbătorilor.

Pentru cadourile de sărbători, 44% dintre respondenți estimează că vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei, iar un sfert declară că vor cheltui sub 10% din bugetul lunar, întrucât au economisit și au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli.

Unul din cinci respondenți va aloca un buget mai mare de jumătate din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sărbători, iar 9% declară că se așteaptă să cheltuie mai mult decât își permit, cel mai probabil fiind necesar să se împrumute pentru a-și echilibra bugetul.

„Vedem un interes tot mai mare în rândul românilor pentru planificarea cheltuielilor, optimizarea bugetului de familie și economisirea pentru anumite evenimente cum sunt sărbătorile de Crăciun”, a declarat Viktor Boczán, Directorul General al Provident Financial România.

Chestionarul a fost completat pe SigurantaFinanciara.ro, centrul online de resurse de educație financiară și antreprenorială lansat în octombrie 2013 cu susținerea Provident, de 981 de respondenți din toată țara. Aproape jumătate (46,2%) au între 25 și 40 de ani, în timp ce o aproximativ o treime au între 18 și 25 de ani. 4 din 10 respondenți au venituri familiale lunare cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, pentru aproape un sfert bugetul de familie este cuprins între 2.500 și 4.000 de lei, iar aproape 10% obțin venituri lunare mai mari de 4.000 de lei.