Două companii din Rusia, supuse sancţiunilor, au cumpărat din SUA muniţie pe care armata rusă le foloseşte în Ucraina
- Julieta Savitchi
- 20 iunie 2023, 17:23
Două firme rusești, Promtehnologia și Tetis, au achiziționat sute de mii de cartușe produse de compania americană Hornady, care ar fi folosite de lunetiştii ruşi în Ucraina.
Schema a fost deconspirată de jurnaliştii de la publicaţia Politico, după ce au analizat mai multe documente vamale. Ambele companii rusești se află în lista de sancţiuni a SUA.
În mercenar Wagner se lăuda cu gloanţe de producţie americană
Jurnaliştii au atras atenţia la o înregistrare video, publicată pe canalul de telegrame Voenkor Astrahan. Un mercenar Wagner vorbește despre arma cu lunetă Orsis T-5000, fabricată de compania Promtehnologiya. „Dispozitivul a funcționat bine. Merge cu gloanţe de calibrul vestic 338. Funcționează foarte bine, sparge adăposturile ușoare. Și în zone deschise lovește forța de muncă a inamicului, la o distanță]de până la 1.500 de metri”, spune mercenarul.
Urmele afacerii, confirmate în acte vamale
Conform unei „Declarații de conformitate” depuse la Registrul de stat al Rusiei din 12 august 2022, se menţionează că Promtehnologiya intenționează să achiziționeze un lot de 102.200 de gloanțe de plumb Hornady pentru a asambla „cartușe de vânătoare” ,utilizate la „arme civile cu țintare”. După cum a menționat Politico, specificațiile tehnice ale acestor gloanțe - calibrul 338 Lapua Magnum cu o greutate de aproximativ 18 grame - corespund cu cele ale produsului din catalogul Hornady.
O altă declarație cu aceeași dată se referă la un lot de „cartușe pentru arme de foc civile” realizate de Hornady, cu aceeași specificație 338 Lapua Magnum. Politico notează că descrierea companiei ruse este înșelătoare. 338 Lapua Magnum nu este un „cartuș de vânătoare”, ci o „muniție puternică cu rază lungă de acțiune”, dezvoltată de armata occidentală în anii 1980. Astfel de muniţii au fost folosite de lunetişti din Irak şi Afganistan.
Ce spune administraţia Hornady
Administratorul de la Hornady, Steve Hornady, a declarat pentru Politico că compania nu vinde muniție Rusiei. Potrivit acestuia, acest lucru a încetat după începerea invaziei ruse a Ucrainei. După ce a primit documentele, care au fost la dispoziția Politico, șeful companiei a spus că Hornady nu exportă nimic în Federația Rusă și „nu are permisiunea de a exporta în Rusia din 2014”. „Nu sprijinim nicio vânzare a produselor noastre către niciun nenorocit de rus. Și dacă putem afla cum le-au achiziționat și dacă acest lucru este adevărat, atunci vom lua toate măsurile posibile pentru a opri aprovizionarea”, a spus el. Hornady a adăugat că a contactat autoritățile americane după solicitarea jurnaliştilor de la Politico.
Firmele ruseşti infirmă relaţia de afaceri cu americanii
Administraţia de la Promtehnologia a afirmat că nu are nicio relație cu Hornady. Ei neagă depunerea declarațiilor vamale. Compania a mai menționat că are capacitatea de a-și produce propria muniție, iar pușca Orsis este concepută pentru „scopuri de vânătoare și sportive” și este disponibilă gratuit pe piața civilă.
Jurnaliştii au identificat compania Tetis drept un alt cumpărător de muniţie Hornady. De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aceasta a raportat achiziţionarea a două loturi de produse de la o companie americană, ultimul datând din luna aprilie.
Potrivit Politico, principalii proprietari ai Tetis - Alexander Levandovski și Sergey Sencenko - sunt asociați cu armata rusă. Ambii oameni de afaceri erau acționari ai companiei Kampo, care deține licențe pentru producția de arme și echipamente militare. Ea a cooperat cu Ministerul Apărării și echipa specială de zbor „Rusia”, transportând oficiali de vârf ai Federației Ruse.
Jurnaliștii de la Politico au mai constatat că din octombrie 2022, Promtehnologiya a depus patru declarații pentru furnizarea a 460 de unități de cartușe de vânătoare Orsis, dintre care majoritatea sunt de tip 338 Lapua Magnum. Furnizorul din documente este firma slovenă Valerian, fondată cu puțin timp înainte de invazia rusă a Ucrainei de către Gasper Heybal, care lucra pentru furnizorul american de echipamente militare Voodoo Tactical. Într-o conversație cu reporterii, Heibal a negat furnizarea de muniție Rusiei.
Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, răspunzând la întrebarea Politico ce muniție folosesc luptătorii săi, a spus că dispune de „o cantitate imensă de muniție NATO rămasă de la armata ucraineană”.