Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât azi ca dosarul Zambaccian să fie retrimis la DNA. În urma acestei decizii, procurorii anti-corupţie vor fi nevoiţi să reia ancheta în cazul fostului premier Adrian Năstase. Înainte de această hotărâre, fostul premier, Adrian Năstase le-a spus judecătorilor că nu ar fi normal ca, în România, Constituţia să se aplice pentru toată lumea "mai puţin pentru el".
Năstase s-a referit la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care s-a stabilit că este nevoie de aviz şi pentru începerea urmăririi penale împotriva foştilor miniştri.
Avocatul lui Adrian şi Dana Năstase a cerut magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) restituirea dosarului Zambaccian la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru refacerea întregii urmări penale în această cauză.
În dosarul Zambaccian, Adrian Năstase este acuzat pentru luare de mită în formă continuată, şantaj şi trafic de influenţă, Dana Năstase este inculpată pentru complicitate la luare de mită şi alte două infracţiuni, iar Irina Jianu (fostă şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii) şi Cristian Mihail Vasile (administrator Eurografica), sunt inculpaţi pentru dare de mită.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, soţii Năstase ar fi introdus în România, ilegal, prin intermediul societăţii SC Vertcon SA din Bacău, 12 containere cu bunuri achiziţionate din China. Bunurile reprezentau materiale de construcţie, obiecte şi instalaţii sanitare, piese de mobilier, articole electrice şi electrocasnice, dar şi obiecte de decor şi uz casnic pentru dotarea imobilelor situate în Bucureşti, str. Muzeul Zambaccian 16, sector 1 şi str. Cristian Tell 15, sector 1, precum şi pentru imobilul din comuna Cornu-judeţul Prahova.
Mărfurile au fost cumpărate din centre comerciale (bazare) fără acte, fiind transportate şi depozitate la sediul Ambasadei României din China, într-un hotel dezafectat. Pentru ca bunurile respective să fie introduse în România, soţii Năstase ar fi apelat la firma Vertcon din Bacău, pentru a ascunde identitatea reală a beneficiarilor şi pentru a crea aparenţa că importurile se efectuează cu respectarea legislaţiei vamale. Irina Jianu ar fi întocmit documente false - facturi, certificate de calitate şi conformitate, packing list-uri - pe baza cărora mărfurile respective au fost aduse şi vămuite în România.
Vom reveni cu amănunte. (12:33)